Dit is een heel bijzonder hunebed. Uniek onder z’n soortgenoten. In de eerste plaats omdat-ie nog (of beter: weer) gedeeltelijk onder z’n zandheuvel verborgen ligt en in de tweede plaats omdat het een z.g. trapgraf betreft: de toegang tot de (kleine) grafkelder werd verkregen door een viertredig trapje vanuit de top van de heuvel. Van bovenaf zijn 6 zij- en twee sluitstenen zichtbaar. Een van de ontbrekende dekstenen werd in het dorp teruggevonden en in 1976 terug geplaatst. Er gaan geruchten dat een tweede deksteen zich nabij de Eexter kerk in de bodem bevindt.

Trapgraf Eext verborgen in de oorspronkelijke zandheuvel. Foto Hans Meijer
Kaartje van Eext met daarop D13 en ook de hunebedden die daar in de buurt liggen. Kaart: Hans Meijer

Reeds in 1756 werd ontdekt dat de heuvel een hunebed verborg. Provinciaal ambtenaar Johannes van Lier is toen al driftig aan het graven geweest en heeft er “veele urnae en steene beitels” uitgehaald. Toen Van Giffen het in 1927 nog eens dunnetjes overdeed, was er niet veel meer te vinden.

Meer informatie over deze en andere hunebedden in Drenthe zie www.hunebedden.nl en www.hunebeddeninfo.nl

Tekst Hans Meijer

Fotografie Davado

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here