Hunebedcentrum in nieuw Europees netwerk

0
993

Eind augustus is in het Zweedse Falkoping een nieuwe Europese organisatie opgericht met als doel de Megalithische monumenten van Europa met elkaar te verbinden en te ontsluiten voor geïnteresseerden. Megalitische monumenten zijn bouwwerken gemaakt, in de prehistorie, van grote stenen. Bij ons zijn deze monumenten bekend onder de naam hunebedden. Organisaties uit Nederland, Duitsland, Denemarken en Zweden gaan samenwerken in dit netwerk.

De plannen van het netwerk zijn groots. Volgend jaar wordt in alle vier de landen een evenement organiseren, worden er nieuwe routes gemaakt en komt er een nieuwe Europese website met daarop wetenschappelijk nieuws, evenementen, routes en activiteiten.

Het initiatief komt uit Osnabruck waar een paar jaar geleden de Megalithstrasse is geopend. Dit is een route van een paar honderd kilometer langs allerlei hunebedden, musea en restaurants in Duitsland.. Een jaar geleden is gevraagd of wij mee willen doen en mee willen helpen om samen met de Duitsers dit netwerk op te zetten. Via de internationale contacten van het Hunebedcentrum is het nu dan officieel. Een nieuwe Europese organisatie onder de naam MegalithicRoutes is tot stand gekomen. Geprobeerd wordt om het netwerk groter te maken zodat ook de bekende plekken als Stonehenge, Carnac en Newgrange aan zullen haken.

Maar weinig mensen weten het maar hunebedachtige monumenten liggen in heel Europa. Tienduizenden liggen in het landschap van Zweden, Denemarken, Duitsland, Groot Brittannië, Ierland, Portugal, Spanje, Malta, Frankrijk en andere landen. In de meeste gebieden wordt er zo goed als niets mee gedaan en worden ze slecht beschermd. Een goede reden dus om meer samen te werken en te zorgen dat er onderzoek wordt gedaan, dat ze beschermd worden en dat ze voor een deel ontsloten worden voor het publiek.

Het Hunebedcentrum is blij dat er steeds meer belangstelling komt uit andere landen voor hunebedachtige monumenten. Lang was het Hunebedcentrum een van de weinige musea in Europa die het verhaal achter de grote stenen monumenten vertelde, maar dat gaat veranderen. Vele delegaties zijn al naar Borger gekomen om het Hunebedcentrum te bekijken. Dit vertaald zich nu in het nieuwe netwerk.

Het nieuwe netwerk wordt in maart 2013 voorgedragen voor Europese erkenning door de Raad van Europa in Luxemburg.

D27 by night. Photo Oebele Gjaltema

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.