Treed in de sporen van onze voorouders

0
1388

Hut van voorouders van de hunebedbouwers in de maak 

BORGER – Bij het Hunebedcentrum zal vanaf vrijdag een prehistorische hut uit de midden-steentijd te bewonderen. Bij het Hunebedcentrum kunt u een tijdreis maken naar zo’n 11.000 jaar geleden. Ervaar nu de tijd van de jager-visser-verzamelaar!

De prehistorie wordt door velen gezien als één lange periode waarin de mensen nog geen schrift kenden, maar in werkelijkheid zijn er verschillen te herkennen in hoe de mensen leefden en wat zij dachten. Deze verschillen worden beeldend gemaakt door de bouw van deze hut.

Midden-Steentijd

In deze periode, vóór de hunebedbouwers, hadden de mensen nog geen vaste woonplaats. Rond deze tijd eindigde de laatste ijstijd en begon een warme periode. Ook kwamen er andere dieren dan in de ijstijd, zoals edelhert, ree, wild zwijn en oeros. De mensen leefden van jacht, visvangst en verzamelen. De mensen leefden niet op een vaste plaats. Van deze plaatsen worden vaak alleen de resten van vuursteen en steen, haardplaatsen, houtskool en verkoolde hazelnootdoppen aangetroffen. In Drenthe zijn er sporen uit de midden-steentijd gevonden in Uffelte, Havelte en Nieuw-Schoonebeek. Misschien is de beroemdste Drentse vondst van deze periode wel de kano van Pesse.

Project Struinen door tijd en ruimte

Deze hut maakt deel uit van een groter project Struinen door tijd en ruimte waarbij door middel van ontdekpaden de geschiedenis van Drenthe wordt verteld van de IJstijd tot aan het einde van de prehistorie. Het project zal eind mei 2013 worden afgerond.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.