Première “Het geheim van het grootste hunebed”

0
1460
D27 in spring. Photo Hans Meijer

De recente geschiedenis van hunebed D27 te Borger, het grootste hunebed van Nederland, is veel boeiender dan veel mensen vermoeden. Nieuwe ontdekkingen, nieuwe onderzoek en nieuwe onderzoekstechnieken hebben veel meer informatie opgeleverd, dan tot voor kort voor mogelijk werd gehouden. In de documentaire “Het geheim van het grootste hunebed” is die boeiende en spannende geschiedenis vastgelegd. Bovendien komen tal van deskundigen aan het woord, die de vraag beantwoorden of het grootste hunebed zou moeten worden opgegraven of niet.

Op vrijdag 22 februari om 15.00 uur vindt de première plaats van deze spiksplinternieuwe aanwinst van het Hunebedcentrum om vervolgens onderdeel te worden van het vaste filmprogramma dat aan een bezoek van de permanente tentoonstelling is gekoppeld. Door de documentaire wordt het publiek betrokken bij de nieuwste ontwikkelingen rond hunebedonderzoek en uitgenodigd zich een mening te vormen over ontstane discussiepunten.

Het begon allemaal op 2 november 1983 met een 10-jarig jongetje, René Edens uit Borger, die illegaal, maar nietsvermoedend in de kamer van het hunebed aardewerkscherven ontdekte en… enkele stukjes gecremeerd menselijk bot. Pas 20 jaren later schonk René zijn ‘schatten’ aan het Hunebedcentrum. Dit had een kettingreactie van nieuwe onderzoek en nieuwe uitkomsten tot gevolg. Het Hunebedcentrum besloot van dit boeiende en spannende verhaal een filmische documentaire te maken. Het resultaat is een tijdsdocument, dat ongetwijfeld aanleiding geeft tot veel discussie. Precies wat de documentaire beoogt.

De documentaire “Het geheim van het grootste hunebed” werd uitgevoerd door Moomba Media (Groningen) en mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het VSB-fonds.

https://youtu.be/RERj8As6X14?list=PL68819A33E04A23BB

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.