Bodemscan Hunebed toont dekheuvel aan

0
1282
D27 in spring. Photo Hans Meijer

Deskundigen hebben zich onlangs gebogen over de bodemscan nabij Hunebed D.27 te Borger, het grootste hunebed van Nederland. De scan geeft opzienbarende uitslagen en roept tegelijkertijd nieuwe vragen op. Vast staat wel dat er een nieuw hoofdstuk is geschreven over de biografie van het hunebed. Er is bovendien tot voortgaand onderzoek besloten.

De infra-radar van Dick van der Roest (geofysicus) heeft een beter beeld doen ontstaan van de opbouw van het grootste hunebed. Tijdens de bouw moet een walstructuur zijn weg gegraven, waarop het hunebed werd gebouwd. Duidelijk zichtbaar was voor de oorspronkelijke voet van de dekheuvel en mogelijk ook de verdwenen kransstenen die de ovaalgevormde heuvel hebben afgesloten.

Van de oorspronkelijke kransstenen zijn nog twee tot op de dag van vandaag op hun plaats blijven liggen. Voorst is het vermoeden geuit, dat vóór de ingang van het hunebed een rest van een offerkuil zichtbaar is, al konden de aanwezige deskundigen het daarover niet eens worden.

De belangrijkste vraag – zijn er onder het hunebed menselijke sporen zichtbaar, of gaat het om een geologische bodemverstoring? – kon nog niet worden beantwoord. Duidelijk is wel dat de sporen onder het hunebed niet terugkeren buiten het hunebed. Geofysicus Van der Roest gaf als zijn ´expert – opinion´ dat de sporen onder het hunebed door menselijk toedoen zijn ontstaan en dateren van vóór de bouw van het hunebed. De aanwezige archeologen vonden die conclusie echter voorbarig.

Nader onderzoek inzake reliëf en ´stenigheid´ van de bodem biedt volgens alle deskundigen een unieke kans om middels de bodemscan meer geheimen aan de bodem te ontfutselen. Directeur Hein Klompmaker toonde zich tevreden over de besprekingen ´Je ziet dat er steeds meer geheimen aan de bodem kunnen worden ontfutseld, maar tegelijkertijd roept het nieuwe mysteries op. Het lijkt wel een Natruskapop; steeds komt er bij het afpellen van het verleden, iets nieuws te voorschijn. Meer hunebedden scannen, kan de betekenis van de bodemscan voor de archeologie ongetwijfeld vergroten´.

Op donderdag 28 maart aanstaande (aanvang: 19.30 uur) zal Dick van der Roest een lezing houden over de betekenis van bodemscan en de uitkomsten van de verschillende scans in Borger.

InfraRadar-Hunebed-De-wegener-groep-16-03-2013

D27 in spring. Photo Hans Meijer

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.