Nieuwe bodemscan bij grootste hunebed

0
1710
D27 Photo Hans Meijer

Welke geheimen zitten er nog in de bodem in en om het grootste hunebed van Nederland? Die intrigerende vraag kon tot voor kort alleen worden beantwoord als je een opgraving deed. Met een grondradar, de zgn. InfraRadar van geofysicus Dick van der Roest kunnen we echter in de bodem kijken zonder op te graven. Onlangs heeft hij voor de tweede keer een bodemscan verricht bij het grootste hunebed (D27 te Borger) in opdracht van het Hunebedcentrum. Samen met de eerste grondscan (februari 2009) kan een antwoord worden verwacht op de vraag, of en zo ja welke menselijke sporen in de bodem zijn achtergebleven.

De scan wordt juist op een moment uitgevoerd dat het Hunebedcentrum middels een nieuwe documentaire film ‘Het geheim van het grootste hunebed’ een tijdsbeeld heeft gemaakt over de biografie van D27, dat op steenworp afstand van het museum gelegen is. De documentaire geeft een beeld van recente ontdekkingen en onderzoek van D27. Antwoorden op ‘oude’ vragen worden gegeven, maar roepen een groot aantal nieuwe vragen op. De documentaire wordt vrijdag 22 februari officieel gepresenteerd en zal vervolgens deel uit gaan maken van het expositieprogramma van het Hunebedcentrum.

Het ziet er naar uit dat het tijdsdocument een tussenstand is op weg naar meer kennis over de hunebedbouwers, die de oudste nog bestaande monument in Nederland bouwden. De verwachting is dat de resultaten van de nieuwe bodemscan binnen enkele weken kan worden voorgelegd aan een zevental deskundigen. Wellicht kan dat de opmaat worden voor het schrijven van een nieuw hoofdstuk over het geheim van het grootste hunebed. ‘Er is niets zo leuk  als een wetenschappelijke speurtocht, die gehoor geeft aan de ingebouwde nieuwsgierigheid van een mens. Intrigerend!’, aldus directeur Hein Klompmaker van het Hunebedcentrum.

D27 Photo Hans Meijer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.