Archeologiecursus start in oktober!

0
1079
Een archeoloog laat zien wat de kleuren in de bodem betekenen

Na een succesvolle eerste reeks start in oktober bij het Hunebedcentrum te Borger opnieuw de Archeologiecursus. Dit jaar zullen verschillende perioden aan bod komen van de oude steentijd tot aan de Tweede Wereldoorlog. In acht avonden en één excursie zullen archeologen laten zien wat zo bijzonder is aan de periode waarin zij onderzoek doen. Naast een algemeen beeld zullen de sprekers ook bijzondere onderzoeken en objecten voorbij laten komen. Het Hondsruggebied zal hierbij centraal staan.

Het Geopark de Hondsrug organiseert dit najaar samen met het AWN (Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie), het Hunebedcentrum  te Borger, het Groninger Instituut voor Archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen en IVN Borger-Odoorn i.o. deze cursus.

De inloop voor de lezingen is 19.00 uur, de lezing zelf zal om 19.30 uur beginnen en duren tot ongeveer 22.00 uur. De inloop voor de excursie is om 9.30 uur, de excursie zelf start om 10.00 en duurt tot ongeveer 16.00 uur. De kosten voor de lezingenserie is € 67,50 dit is inclusief koffie/thee per lezing. Leden of medewerkers van één van de organiserende instellingen ontvangen een korting van € 7,50.

Als u belangstelling heeft voor de cursus, dan kunt u zich aanmelden door een mailtje te sturen naar cursusarcheologie@gmail.com met uw naam, adres, telefoonnummer onder vermelding cursus Borger en van welke organisatie u lid of medewerker bent. Als u vragen heeft dan kunt u ook deze zenden naar dit mailadres.

Hieronder vindt u een overzicht van de lezingen met sprekers/cursusleiders:

Donderdag 10 oktober 2013 – 19.30 uur – Paleolithicum (oude steentijd 500.000 – 8.800 v. Chr.) door Dr. Eelco Rensink, Senior onderzoeker pleistoceen vroege prehistorie bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Donderdag 31 oktober 2013 – 19.30 uur – Mesolithicum (midden-steentijd 8.800 – 5.300 v. Chr.) door Dick Schlüter, historicus en oud directeur van Museum Natura Docet uit Denekamp.

Donderdag 7 november 2013 – 19.30 uur – Neolithicum (nieuwe steentijd 5.300 – 2.000 v. Chr. ) door Prof. Dr. Daan Raemaekers, archeoloog directeur van het Groninger Archeologisch Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.

Donderdag 21 november 2013 – 19.30 uur – Bronstijd (2.000 – 800 v. Chr.) door Dr. Stijn Arnoldussen, docent late prehistorie bij het Groninger Archeologisch Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.

Donderdag 9 januari 2014 – 19.30 uur – IJzertijd (800 – 12 v. Chr.) door Drs. Miranda de Wit,  archeoloog en projectleider archeologie bij MUG Ingenieursbureau.

Donderdag 23 januari 2014 – 19.30 uur – Romeinse tijd (12 v. Chr. – 450 n. Chr.) door Dr. Annet Nieuwhof,  archeoloog,  werkte als wetenschappelijk medewerker bij de Rijksuniversiteit Groningen, als archeoloog bij het ARC en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Donderdag 13 februari 2014 – 19.30 uur – Middeleeuwen (450 – 1.500 n. Chr.) door Drs. Vincent van Vilsteren, conservator archeologie bij het Drents Museum.

Donderdag 6 maart 2014 – 19.30 uur – Nieuwe tijd met name WOII door Drs. Ivar Schute, Senior archeoloog, projectleider bij RAAP Archeologisch Adviesbureau.

Zaterdag 15 maart 2014 – 10.00 uur – Excursie langs de expeditiepoorten van het Geopark De Hondsrug.*

*Programma onder voorbehoud

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.