TENTOONSTELLING “KEIEN OP REIS”

0
867

Wie in Drenthe rondkijkt, komt overal keien tegen in het landschap. De grootste keien zijn verzameld in hunebedden, die zijn aangewezen als beschermde monumenten. Daarvan hebben we er drie in onze gemeente, in Midlaren, Tynaarlo en Zeijen. Ook zijn er grote keien te zien aan de Nieuwe Rijksweg in Vries en op de rotonde in Paterswolde. Verreweg de meeste Drentse keien zijn echter een stuk kleiner. Maar toch zeer de moeite waard.

In het hunebedcentrum in Borger zijn duizenden vooral kleinere keien te zien. Onlangs heeft het hunebedcentrum zijn collectie uitgebreid met de verzameling van Jelle de Jong uit Drachten.

Het Hunebedcentrum organiseert samen met Geopark de Hondsrug een reizende keiententoonstelling: ‘Keien op reis’. De primeur van de expositie is voor het gemeentehuis van Tynaarlo. Daar liggen de keien op dit moment uitgestald in de vitrines in de hal. De keien zijn doorgesneden en gepolijst, zodat ook de binnenkant goed te zien is. Aan de binnenkant is de herkomst van de keien te bepalen. De meeste van de tentoongestelde keien komen uit Finland, Zweden en van een Deens eiland. In barre tijden zijn ze door het ijs vanuit Scandinavië hiernaartoe geschoven.

Meer weten? In het Dagblad van het Noorden van 9 augustus stond: een interessant artikel over de keien: Kei-o-logen zoeken naar ‘die ene’.

De tentoonstelling is nu te zien in de vitrines in de hal van het gemeentehuis in Vries tijdens openingstijden. De expositie duurt tot eind december.

Kijk voor meer informatie ook op www.kijkeensomlaag.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.