Heel veel hunebedden in Denemarken

1
5699
Hunebedhunten-met-magnetometer
Op zoek naar verdwenen hunebedden met de magnetometer

Hein Klompmaker en ik werden uitgenodigd om op bezoek te gaan bij Niels Andersen. Hij is een van de meest bekende onderzoekers naar de trechterbekercultuur en hunebedden in Europa. Die kans laat je niet liggen en dus stapten wij in 2010 in de auto en gingen naar Aarhus waar hij werkt bij het Moesgaard Museum. Daar aangekomen kregen we een rondleiding door het museum en werden we uitgenodigd, samen met een collega van hem, om naar hunebedden in de omgeving te kijken. Op de excursie hebben we ook kennis gemaakt met een russische onderzoekster die op een akker bezig was om een nieuwe techniek eigen te maken, de magnetometer. En wat bleek, het werkte, die dag werden er meer dan 5 verdwenen hunebedden (althans de stenen waren weg maar de kelders lagen nog in de akker) in een enkele akker te vinden. Van dat soort aantallen worden de Denen niet warm of koud. Er zijn in Denemarken zo ongelofelijk veel monumenten gemaakt van grote stenen dat ze soms door de bomen het bos niet meer zien. In totaal zijn er nog ongeveer 25.000 monumenten waarvan een 3000 stuks behoren tot wat wij de hunebedden noemen. Ooit zijn het er nog duizenden meer geweest. In Denemarken hebben ze via allerlei methodes verdwenen hunebedden in kaart gebracht maar deze nieuwe techniek is veelbelovend. Wellicht goed om het ook eens in Drenthe uit te proberen.

Naast hunebedden hebben we ook Sarup bezocht. Dat is een zeer interessante plek in Denemarken. Daar heeft Niels Andersen jarenlang onderzoek naar gedaan. Het is een zogenaamde ‘enclosure’. Dat zijn plekken in het landschap die met een wal zijn ommuurd, in het midden heeft ooit een palissaden wand gestaan met een of twee doorgangen. Niels Andersen heeft daar een theorie over ontwikkeld, het is een plek waar mensen samen kwamen en waar je van het verleden naar het heden kon lopen door door de palissaden wand te gaan. Het was vaak een centrale plek in een gebied. Veel hunebedden staan in relatie tot zo’n ‘enclosure’. Intussen, met nieuwe satellietbeelden, zijn intussen al meer dan 40 van deze monumentale plekken in Denemarken gevonden. In Nederland zijn ze nooit gevonden maar wie weet….

We gingen vol inspiratie weer terug naar Nederland. Kunnen wij ook met deze nieuwe techniek verdwenen hunebedden vinden en hebben wij ook ‘enclosures’. De toekomst zal het laten zien.

Onderstaande foto’s geven een impressie van de hunebedden in de omgeving van Aarhus, de magnetometer en Sarup.

 

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.