Gronings Onderonsje bij Hunebedcentrum

0
2548

Borger, 9 juni 2015

Slechts op bezoek
Gronings drieluik of Gronings onderonsje bij Hunebedcentrum

Op het middenterrein van het Hunebedcentrum in Borger staat sinds kort een kunstwerk bestaande uit een drietal bijzondere zwerfkeien die gevonden zijn op drie markante vindplaatsen in de stad Groningen.
Beeldhouwer en landschapskunstenaar Derk den Boer, o.a. bekend van het kunstwerk van het Meisje van Yde, heeft deze drieluikcompositie gemaakt en het de naam van Gronings drieluik of Gronings onderonsje gegeven.

Drentse keien in Groningen

Drentse keien zijn in het verleden in grote aantallen over de provinciegrenzen getransporteerd en gebruikt voor infrastructurele werken.
De keien van dit kunstwerk zijn gevonden bij projecten in de stad Groningen bij het Noorderplantsoen, het Damsterdiep en afkomstig uit de Groninger Forum bouwlocatie. Met het terugschenken aan Drenthe, en in dit geval het plaatsen bij de Expeditiepoort IJstijden in het Hunebedcentrum, wordt het Gronings drieluik symbolisch teruggebracht naar het Hondsruggebied.
Met het recent toetreden van de gemeente Haren en een deel van de stad Groningen tot Geopark de Hondsrug zou het zo maar kunnen zijn dat het kunstwerk op termijn weer terug gaat naar de stad Groningen. En is het nu ‘Slechts op bezoek’ in Borger.

Thema van het drieluik: de kringloop van het leven

Het centrale thema van deze compositie is de kringloop van het leven. Niet alleen wordt hier de cyclus van geboorte, leven en sterven verbeeld, maar eveneens de natuurlijke cyclus van de materie door de verschillende levensvormen.

Toetreding tot Geopark de Hondsrug

In april heeft het college van gedeputeerde staten van de provincie Groningen het besluit genomen toe te treden tot Geopark de Hondsrug. Hiermee is de toetreding van de gemeente Haren en een deel van de gemeente Groningen een feit. Eind juli zal bij het Europees Geopark Netwerk door Geopark de Hondsrug een verzoek worden ingediend om het gebied van Geopark de Hondsrug te vergroten, zodat Haren en een deel van de gemeente Groningen officieel deel uit gaan maken van het Europees Geopark Netwerk.

Wilt u meer weten over Derk den Boer, beeldhouwer en lanschapskunstenaar, bezoek dan zijn website www.derkdenboer.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.