Inleving als methode (1)

0
2851

Bij het Hunebedcentrum staan verhalen centraal. Prehistorische voorwerpen worden pas echt interessant als er een verhaal aan vast zit. Daar zit wel een haakje: wij hebben geen eerstelijnsverhalen – niet mondeling en niet schriftelijk – van de hunebedbouwende boeren van vijfduizend jaar geleden. Toch willen wij dichtbij die mensen komen, in hun huid kruipen, in hun voetsporen treden. Is je inleven in mensen uit het verleden een mogelijkheid? Kunnen wij ons verplaatsen in een prehistorisch verleden zonder computer, auto’s, vliegtuigen, gsm, centrale verwarming en helicopters?

Theoretisch, zo leert ons de neurowetenschap en zo proberen ons al eeuwenlang filosofen voor te houden, kan het. Wij leren ook steeds meer over hoe dat gaat. Lees maar eens boeken met veelzeggende titels als ‘Een tijd voor empathie’ en ‘Ons empathische brein’. Maar hoe gaat zoiets in de praktijk?

Onlangs bedachten wij een soort van experiment in Borger. Kunnen wij prehistorisch overleven met onze eigentijdse hersenen en kunnen wij, als een soort Robinson Crusoë, overleven op het onbewoonde eiland, dat ‘nieuwe steentijd’ heet. Het experiment is vaker bedacht en ook vaker geprobeerd, maar nog nooit in Borger. Dus: een uitdaging om het ook eens te proberen. Het werd uiteindelijk een co-productie van drie oud-leerlingen van mij: René Edens, André Rosing en filmer en creatief brein André Buurma. Ik kon niet anders dan trots glunderend te kijken naar hoe ‘De week van de prehistorie’ vorm kreeg.

week7
Levende geschiedenis tijdens opnames van Week van de Prehistorie. Foto Jaap Alkema

Inleving als methode noemen wij bij het Hunebedcentrum ‘empathische archeologie’ en in dit experiment ging het om twee vragen, die centraal zouden staan: 1) hoe stel ik mij vooraf het leven van de hunebedbouwers voor? en 2) hoe kijk ik terug op mijn ervaringen met de praktijk van het prehistorisch dagelijkse leven? Kortom: is ‘inleving’ een methode die werkt en in hoeverre werkt die methode dan? ‘De week van de prehistorie’ is vanaf maandagavond 15 juni 2015 in vijf afleveringen uitgezonden door RTV-Drenthe: inleving als beleving!

In de volgende blog meer achtergronden.

Wilt u deel 1 zien klik dan op https://www.youtube.com/watch?v=G_Kyy9hmgb4

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.