Inleving als methode (3)

0
2404
Opnames van Week van de Prehistorie. Foto Jaap Alkema

‘De week van de prehistorie’ was geen wetenschappelijk experiment. Het was eerder een 21ste eeuwse poging (en de registratie ervan) om je voor te stellen hoe het vroeger geweest kan zijn, maar met een knipoog. De knipoog van een paar jongensachtige, enthousiaste mannen, die even de jachtigheid en stress van onze tijd ontvluchten om zich een beeld te vormen van een lang vervlogen tijd. De eindconclusie was dan ook, dat wij het zo slecht nog niet hebben in onze tijd. Naar de prehistorie kijken met respect voor hun overlevingskunst met andere middelen, dan dat wij nu hebben. Maar ook met verwondering over een blijvend mysterie. Hoe kregen de hunebedbouwers veertig enorme keien bij elkaar en hoe slaagden zij er in om ze te stapelen tot één van de duurzaamste monumenten ter wereld? (zie: het grootste hunebed van Nederland in Borger)

week3
Tijdens de opname van Week van de Prehistorie Foto: Jaap Alkema

De museale en educatieve presentaties in het Hunebedcentrum zijn gevormd vanuit het concept ‘empathische archeologie’. Ons oudste erfgoed (de hunebedden) wordt daarbij vormgegeven als een avontuur. Soms is dat het verstilde avontuur van een vitrine waarin een strijdhamer ligt. Hoe hebben zij zulke fraaie voorwerpen kunnen maken, hoe kregen zij dat gat erin? Waarom is hij nooit gebruikt? Wetenschappelijk kunnen wij daar maar ten dele een antwoord op geven en verder moeten wij het doen met ons ingebouwde gevoel voor inleving. Een museum als het Hunebedcentrum kan je daarbij op weg helpen door de voorwerpen te laten zien, door boeken en films te presenteren, maar ook door één op één reconstructies van huizen en een van hout en been opgebouwd boorinstrument te tonen (en te laten gebruiken). Kortom: door middels experimenten de kennis te verruimen over hoe het er in de prehistorie aan toe ging. Maar zelfs al weet je alles van de techniek, dan nog mis je de menselijke maat, die dingen die in ieder mensenleven een belangrijke rol spelen: het denken en het voelen, de kennis en de intuïtie. Dat geldt trouwens niet alleen voor je inleven in de prehistorie, maar is ook nu nog geen uitgemaakte zaak: wie kan zich ten volle inleven in mensen die huis en haard moeten verlaten en hun leven wagen op een onstuimige zee op zoek naar een betere wereld? En toch ….

Om deel 3 te zien klik op https://www.youtube.com/watch?v=SgznkLqCbnQ

Om deel 4 te zien klik op https://www.youtube.com/watch?v=-CUdBYlnlkk

Om deel 5 te zien klik op https://www.youtube.com/watch?v=PinTMOUS7qk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.