Openarch, een internationaal project

0
3475

Het Hunebedcentrum doet mee in een internationaal project. Samen met 11 partners uit 8 landen wordt gewerkt aan uitwisseling van kennis, activiteiten en producten. Er is veel geleerd de afgelopen jaren. In het nieuwe Oertijdpark bij het Hunebedcentrum is het resultaat hiervan te zien.

OpenArch is een vijf jarig cultuur project, dat voortbouwt op het succes van EXARC (internationale organisatie voor archeologische openluchtmusea ( zie www.exarc.net ). Er is de afgelopen jaren binnen het EXARC netwerk veel ervaring opgedaan met internationale samenwerking, deze is met het project Openarch geïntensiveerd. In het project doen 10 musea, uit 8 landen, en EXARC mee.
Het belangrijkste idee van de archeologische openluchtmusea is om zowel de materiële als het immateriële verleden te presenteren aan het publiek. De materiële delen van archeologische openluchtmusea zijn de archeologische overblijfselen en de reconstructies hiervan (huizen, schepen, complete omgevingen). De immateriële en meest interessante deel van een archeologisch openluchtmuseum is het verhaal van de mensen die ooit leefden (levende geschiedenis). Het werk in OpenArch is verdeeld in werkpakketten. Een ieder heeft hierbij zijn eigen verantwoordelijkheden.

algemeen artikel
De Openarchpartners op een conferentie in Borger in 2011

De twee belangrijkste methoden om de doelstellingen van OpenArch te behalen zijn bijeenkomsten/workshops en experimentele acties.

Bijeenkomsten en workshops

Een deel van de bijeenkomsten bestaat uit theoretisch gerichte evenementen met presentaties / lezingen en discussiegroepen. Deze staan open voor een breed publiek.
Workshops zijn praktisch gerichte ‘samen werken’ bijeenkomsten voor het personeel van de archeologische openluchtmusea met als doel het uitwisselen van inzicht in specifieke methoden en het verbeteren van elkaars vaardigheden / capaciteiten. Bij elke workshop zullen verschillende werkpakketten worden aangepakt, als modules. De workshops staan open voor personeel en andere belangstellenden van buiten de organiserende musea.
Bijeenkomsten en workshops zullen deels gelijktijdig en op dezelfde plaats, naast elkaar worden georganiseerd. Er zullen ongeveer 11 bijeenkomsten plaatsvinden tijdens de 5 jaar.

Experimentele acties.

Archeologische overblijfselen en voorwerpen zijn tastbare overblijfselen van vroegere beschavingen. Ze moeten worden geïnterpreteerd om heden ten dage betekenis te geven. Deze interpretatie komt voor een deel tot stand door experimenten. Experimenten zijn nodig om te begrijpen hoe objecten werden gemaakt, hoe constructies eruit hebben gezien en hoe mensen in het verleden hebben geleefd.
Meer informatie over het project is te vinden op www.openarch.eu
De rol van het Hunebedcentrum in het project
Het Hunebedcentrum is samen met EXARC verantwoordelijk voor de communicatie en marketing van het project. Niet alleen binnen het project maar ook om een voorbeeld te zijn voor alle andere openluchtmusea die zijn aangesloten bij EXARC. In dat kader zijn een grote hoeveelheid producten gemaakt. Meer informatie zie http://www.slideshare.net/EXARC/pr-and-communication-strategy-openarch-conference-albersdorf-2013

2012-exarc-250

Naast de verantwoordelijk voor marketing heeft het Hunebedcentrum in 2011 een congres georganiseerd voor de Openarch partners en voor andere geïnteresseerden. Meer informatie hierover is te lezen op http://openarch.eu/work-packages/activities/openarch-borger-meeting-bringing-archaeology-life
In 2014 heeft het Hunebedcentrum een nieuw openluchtmuseum geopend, direct naast het hoofdgebouw. Hier kunnen bezoekers 150.000 jaar geschiedenis van het Hondsruggebied ervaren. Op het terrein zijn met hulp van het Openarch project twee prehistorische boerderijen gebouwd. Eentje uit de Bronstijd en eentje uit de IJzertijd. Voor meer informatie over de Bronstijdboerderij zie http://openarch.eu/work-packages/activities/reconstructionbuilding-bronze-age-house , voor meer informatie over de ijzertijdboerderij zie http://openarch.eu/work-packages/activities/reconstructionbuilding-iron-age-house

bronstijd
Bronstijdhuis in Oetijdpark bij Hunebedcentrum
ijzertijdboerderij
IJzertijdhuis in Oertijdpark bij Hunebedcentrum

Overige activiteiten die het Hunebedcentrum de afgelopen jaren heeft georganiseerd zijn een aantal artikelen, een aantal vertegenwoordigers zijn ontvangen van andere musea (de zogenaamde ‘staff exchanges’), experimentele acties en uiteraard de bezoeken aan de conferenties/congressen die door de partners zijn georganiseerd. Hierover is meer te vinden op www.openarch.eu.
Een voorbeeld van een ‘staff exchange’ uitgevoerd door het Hunebedcentrum is in Albersdorf geweest waar een opgraving van een hunebed heeft plaatsgevonden. Voor meer informatie zie: http://openarch.eu/staff-exchanges/hunebedcentrum-nl-visits-megalithic-burial-excavation-near-albersdorf-de

Op bezoek bij een opgraving van een hunebed in Albersdorf, Duitsland

Dit project is mede gefinancierd door de Europese Commissie.

europa logo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.