In de omgeving van de Duitse stad Haldensleben in de deelstaat Saksen Anhalt liggen veel hunebedden. Het ligt vlakbij Magdeburg in het voormalige Oost Duitsland. Het is een van de grootste concentraties van hunebedden in het midden van Europa. In een gebied ten westen van Haldesleben liggen in een gebied van twintig vierkante kilometer 85 hunebedden. Door onderzoek is bekend dat er ooit nog 48 meer hebben gelegen. Tijd dus om er heen te gaan.

Er is in het bos een route uitgezet met als naam Gräberweg. Het was wel even zoeken om het begin van de route te vinden maar midden in het bos vonden we een bordje. Eenmaal begonnen aan de route kan het niet missen, overal liggen hunebedden. Indrukwekkend om te zien.

foto1
Het begin van de route
foto2
Al snel ben je bij het eerste hunebed

Sommige hunebedden zijn gerestaureerd. De stopstenen tussen de grote zwerfstenen zijn weer opnieuw geplaatst. Hierdoor krijg je een idee hoe het er ooit moet hebben uitgezien. Nu zien we meestal alleen maar een hoop stenen die op elkaar zijn gestapeld maar als je tussen de oogharen doorkijkt zie je weer een hunebed zoals het er meer dan 5000 jaar geleden heeft uitgezien. Het waren ingenieuze bouwwerken met een grafheuvel van plaggen en zand, met stopstenen, met een keldervloer en waarschijnlijk een houten deurtje bij de ingang. Waarschijnlijk waren de hunebedden wind en waterdicht gemaakt zodat het binnenin droog bleef.

foto3
Gerestaureerd hunebed met duidelijke ingang
foto4
Hetzelfde hunebed, nu binnenin. De stopstenen tussen de grote zwerfstenen zijn goed te zien.
foto5
Niet alle hunebedden zijn goed toegankelijk
foto6
Af en toe zie je een steen boven het struikgewas uitkomen, en jawel ook dat is het restant van een hunebed.
foto8
Af en toe wat informatie maar al redelijk gedateerd.
foto9
En dan het grootste hunebed, de Küchentannen
foto10
De Küchentannen

Een ietwat rommelig beeld. Ze zijn niet gerestaureerd zoals we in Nederland gewend zijn.
Bij de Küchentannen brak er ineens een onweersbui uit. Tijd om snel terug te gaan.

Wilt u meer weten over de hunebedden in de omgeving van Haldensleben dan is meer informatie te vinden op https://de.wikipedia.org/wiki/Megalithanlagen_im_Haldenslebener_Forst

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.