Volgens de door Bruno Marc en Gary Duchez geschreven gids ‘Dolmens de l’Ardeche’ kent de Franse Ardeche maar liefst 750 dolmens. Ongeveer (‘environ’, schrijven de auteurs voorzichtig). In de gids worden 22 circuits beschreven om een groot deel ervan te bezoeken voorzien van kaartjes en beschrijvingen.

frankrijk2

Op 15 juli 2015 besloot ik, samen met mijn echtgenote, op zoek te gaan naar een paar dolmens in de buurt van Ruoms, waar we op een camping stonden. We wilden er niet te veel voor rijden en we wilden er niet te veel voor lopen, want het was bloedheet. Even wat dolmen zien, dan even winkelen en dan met een pilsje voor de caravan. Zo stelden wij het ons voor. Wel waren we op onze hoede. Franse kaartjes zijn niet altijd even duidelijk en soms zoek je je een ongeluk, omdat je niet weet waar op de kaart je je bevindt. Laat staan, hoe je moet lopen om een dolmen te zien, die op het oog dichtbij moet zijn.

frankrijk1

Tussen Ruoms en Labeaume vonden we uiteindelijk een bord dat ons verwees naar ‘dolmens’ (meer dan één dus), maar er stond niet bij hoe ver we zonder schaduwplekken over het blakende met stenen bezaaide paadje zouden moeten lopen. Gelukkig was het maar een paar honderd meter. Onderweg zagen we zgn. ‘dalles en mouvements’ dat wil zeggen uitgehakte, grote kalkstenen, die klaar leken te liggen voor transport om vervolgens het bouwwerk van een dolmen te worden gebruikt. Voorbereidingen, die evenwel sinds de prehistorie stil waren komen te liggen.

frankrijk3

Uiteindelijk vonden we n◦ 9 en n◦ 10 van de dolmens du Ranc de Figère in een woud van kleine stenen. Wat je niet vaak ziet in Frankrijk was hier keurig geregeld: er stond een bord met uitleg. In het Frans uiteraard, maar toch. Prima zou je zeggen. Ik heb het ook even dankbaar gefotografeerd in de hoop de info later nog eens na te kunnen lezen.

frankrijk4

Toch bekroop me het gevoel, dat het bord er eigenlijk niet hoorde. Het doorbrak het gevoel bij dit ‘lieu de memoire’ op een of andere wijze, die niet goed uit te leggen valt. Misschien is het, dat je weet dat deze beide dolmen al lang en breed door anderen zijn gevonden en had je ze graag als eerste ontdekt. Dat idee van ontdekkingsreiziger op zoek naar sporen van een ver, ver verleden. In Nederland zetten we ook bij elk hunebed een bordje, dus kritiek kun je er niet op hebben. Maar toch, het knaagt. Uitleg doorbreekt het mysterie, en zo’n bord in felle kleuren past niet bij het beeld op één of andere manier.

frankrijk8

Begrijpt u? Of is het vloeken in de kerk door een gewezen schoolmeester?

frankrijk7

frankrijk6

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.