Naaldbinden is een techniek om draden tot textiel te maken. Deze techniek is ouder dan haken of breien, en werd over de hele wereld gebruikt. Er zijn voorbeelden gevonden in Egypte en Peru, maar het meest bekend zijn de vondsten van de Vikingen.

De meeste vondsten van naaldbind-textiel komen uit de Middeleeuwen, maar de oudste vondsten van complete werken zijn gedateerd op 400 n. Chr. Hierbij gaat het om twee naaldgebonden sokken uit Egypte, die zich op het moment in het Victora&Albert museum bevinden. (Link: http://collections.vam.ac.uk/item/O107787/pair-of-socks-unknown/ )

De oudste resten van textiel die op naaldbinden lijken zijn een stuk ouder.
In Tybrind Vig, Denemarken, is een stukje textiel van wilgenbast aangetroffen dat op een ‘knotless netting’ manier (oftewel naaldbind manier) in elkaar is gezet. Dit stukje stamt uit de late-middensteentijd (4200 v. Chr.). (Link: http://tinyurl.com/oc37ssb)

Verder zijn er in Israël, in de Nahal Hemar grot, stukken textiel uit de steentijd gevonden. In de grot zijn verschillende structuren van plantenvezels aangetroffen. De meeste textielen zijn getwijnd, maar er zijn ook een aantal stukjes die gelust en geknoopt zijn. Deze resten stammen uit 6500 v. Chr. (link: http://www.jstor.org/stable/23373152 )

Het naaldbinden kent verschillende steken, zoals de Mammen, Aland en Koptische steek. In dit artikel kan je de basis leren van het naaldbinden met de Oslosteek.

1. Neem een stuk draad van ongeveer 50 centimeter en sla één eind hiervan twee keer om je duim. Zorg ervoor dat het lange eind aan de kant van je wijsvinger komt. Duw nu de bovenste draad naar boven, en neem deze tussen duim en wijsvinger, zodat het een lus vormt. Als het goed is, ziet het er nu zo uit als op de afbeelding.

naaldbinden1

2. Neem het lange eind (die dus aan de kant van je wijsvinger zit) en doe de draad door het oog van de naald.

naaldbinden2

3. Ga met de naald over de lus om de duim heen.

naaldbinden3

4. Steek de naald van voor naar achteren door de lus tussen duim en wijsvinger, en draai de punt van de naald naar de onderkant van de duim.

naaldbinden4

5. Duw de naald van boven naar beneden onder de lus om de duim door.

naaldbinden5

6. Trek nu de draad aan, op zo’n manier dat er een extra lus om de duim komt te zitten.

naaldbinden6

naaldbinden7

7. Schuif de lus die om de duim zat naar boven toe. Deze lus wordt nu de lus tussen duim en wijsvinger. De extra lus om de duim wordt nu de gewone duimlus.

naaldbinden8

8. Herhaal vanaf stap 3, totdat je rij lussen voldoende lang is.

naaldbinden9

9. Om een rond werk te maken, steek je de naald voordat je door de lus(stap 4) doet, door de onderkant van de eerste steek die je gemaakt hebt.

naaldbinden10

Vervolgens ga je zo verder, steeds eerst de naald door de onderkant van een lus die je al gemaakt hebt, en daarna een steek.

10. Na een tijdje heb je je resultaat: een naaldbind-armband.

naaldbinden11

Fotografie: DavadoDavado@candary.nl

Vorig artikelVrijwilligersdagen bij Hunebedcentrum
Volgend artikelLezingenserie Van Oerknal tot Nu seizoen 2015-2016

4 REACTIES

  1. Hallo Nadine,
    Je laat de Viking manier van naaldbinden zien. Ik doe prehistorie en heb de eenvoudige manier die ook te zien is op het omslagkleed van de Emmererfscheidenveen-man. Dat is in feite festonsteek in festonsteek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.