Vrijwilligersdagen bij Hunebedcentrum

0
2477

Onze vrijwilligersdagen worden georganiseerd om onze vrijwilligers op te leiden. Door vrijwilligers workshops te laten geven aan andere vrijwilligers wordt de interne kennis verspreid. Ook leren we elkaar zo beter kennen en worden we een hechtere groep.

De eerste vrijwilligersdagen stonden in het thema van textiel. Onze twee textiel-experts, Stieneke en Yvonne, speelden hier een centrale rol in. Tijdens dit weekend hebben we kennis gemaakt met de technieken spinnen, sprangen en twijnen.

vrijwilligersdag 1

Onder leiding van Stieneke hebben we het sprangen geleerd. Met de felle kleuren wol die ze mee had gebracht was het makkelijk te zien wanneer er een foutje in je werk was geslopen. Het sprangen ging soepeler dan verwacht, na het opzetten is de techniek makkelijk onder de knie te krijgen.

vrijwilligersdag 2

Na een heerlijke lunch verzorgd door het Trechterbekercafé was het tijd voor de volgende workshop.

Yvonne legde ons duidelijk uit wat twijnen precies is, waarvoor het gebruikt werd en hoe we er een mooie ketting met kralen erin mee kunnen maken. Uiteraard kralen van steentijdmaterialen! Na enige oefening kreeg iedereen het in de vingers en zijn er een paar mooie steentijdkettingen gemaak met houten en benen kralen en een klein stukje koper eraan.

In verband met het aantal aanmeldingen ging de tweede dag helaas niet door, dus het weven komt een andere keer.

De tweede vrijwilligersdag stond in het teken van het leven in de steentijd. In dat kader was er een workshop trechterbeker kleien onder leiding van Ciska en een workshop vuur maken door Nadine V.
’s Morgens was er een extra workshop fotografie, die door Daphne werd gegeven. Hierbij werden tips en tricks gegeven voor de mooiste foto’s, en is er geoefend met het maken van foto’s.

vrijwilligersdag 3

Daarna was het tijd voor het kleien. Ciska legde duidelijk uit hoe een trechterbeker opgebouwd moest worden, namelijk uit ringen van klei die aan elkaar bevestigd worden. Na veel oefening lukt het de meesten om een mooie trechterbeker te maken, maar het is lastiger dan verwacht.

Na het trechterbekerkleien was het weer tijd voor een heerlijke lunch. Ook deze keer werden we goed verzorgd door het café.

vrijwilligersdag 4

Nadat we weer aangesterkt waren was het tijd om de uitdaging van het vuur maken aan te gaan. We hadden drie verschillende manieren om vuur te maken: met vuursteen en markasiet, vuursteen en vuurslag en met een vuurboog. Vuur maken bleek hiermee lastiger dan verwacht. Uiteindelijk lukte het met de vuurslag om vuur te maken, maar met markasiet lukte het alleen om vonken te krijgen. De vuurboog gaf de meeste moeite. Na verwoede pogingen gaf het helaas alleen een mooi, ietwat zwart kuiltje, en nog geen gloeiende kooltjes.

vrijwilligersdag 5In deze twee gezellige dagen hebben de vrijwilligers de mogelijkheid gehad om kennis te maken met een aantal verschillende technieken, zodat er in het oertijdpark verder mee geoefend en gedemonstreerd kan worden. De reacties van de deelnemers waren positief: ze hebben veel technieken op een gezellige ongedwongen manier uit kunnen proberen en en zo hun kennis uitgebreid.

We kijken uit naar de volgende vrijwilligersdag!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.