Empathische Archeologie valt internationaal op

0
2137

In het kader van het Europese project ‘OpenArch’, een samenwerking tussen 11 openluchtmusea uit 8 verschillende Europese landen is in 2013 een conferentie gehouden in het Duitse Albersdorf. Het resultaat daarvan is een kloek boek geworden met tal van lezenswaardige artikelen. Ook het Hunebedcentrum heeft daaraan meegewerkt. Onlangs verscheen in het Exarc Journal een recensie van de Amerikaan Doug Meyer, die we hieronder integraal overnemen.

——————————————————————————————————–

Archaeology and Crafts: Experiences and Experiments on Traditional Skills and Handicrafts in Archaeological Open Air Museums

{ Doug Meyer (US)

Archaeology and Crafts is a collection of articles that were the result of an International Conference that took place in Albersdorf, Germany in September 2013. It is a collection of different perspectives on open-air museums. The articles started out with specific Albersdorf articles, moving throught primitive technology and finally concluded with international aspects of Open-Air Museums. There were great articles on primitive technology including flintknapping, stone and bronze axe replication and use and prehistoric food.

The big surprise of this book for me was Hein Klompmaker’s article in which he describes empathic archaeology. It helped me to realise how Open-Air Museums get the public to understand and feel they have something in common with the interpreters. Our needs today are the same as in the past and by realizing this connection we can reconnect with our past.

This book helped me understand interpretation in Open-Air Museum and showed how a combination of archaeology, experimental archaeology and primitive technology are changing Open-Air Museum. I found the book tob e well edited and written with a fresh perspective.

KELM, R., (ed) Archaelogy and Crafts: Experiences and Experiments on Traditional Skills and Handicrafts in Archaeological Open Air Museum. Albersdorfer Forschungen zur Archaology und Umweltgeschichte Band 5, Archaeologisch Okologisch Zentrum Albersdorf, Husum Druck-und Verlagsgesellschaft, 2015.
ISBN – 10: 3898767906, ISBN -13: 978-3898767903

———————————————————————————————————-

Voor wie de bijdrage van Hein Klompmaker in het Nederlands wil lezen verwijzen we naar
H. Klompmaker, Profilering van een tijdperk (2010) dat bij het Hunebedcentrum te koop is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.