Als sociaal geograaf bezoek ik samen met mijn vrouw graag nieuwe gebieden. Altijd is er de nieuwsgierigheid om nieuwe culturen, landschappen, geologische fenomenen, archeologische plekken en de natuur te ontdekken. Zo kwamen we al snel tot de conclusie dat Malta en het kleinere eiland Gozo niet in ons lijstje mochten ontbreken. We wisten dat hier bijzondere prehistorische tempels moesten zijn en dat het een land is met een boeiende geschiedenis. Vele culturen hebben op Malta gewoond, zoals de Feniciërs, de Romeinen, de Arabieren, de Normandiers, het koninkrijk Aragon, de Johannieters, de Fransen en de Engelsen. Een plek waar de hele geschiedenis samen komt is in de hoofdstad Valletta, de stad staat dan ook niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Dus het vliegtuig in en op naar Malta.

kaart
Kaart Malta en Gozo met de drie bezochte tempelcomplexen
malta1
Valletta, de hoofdstad van Malta
malta2
Valletta, de hoofdstad van Malta

Er staan zeven megalithische tempels op Malta en Gozo, op de werelderfgoed lijst van UNESCO. Meerdere van deze tempels staan dicht bij elkaar en zijn als een geheel te bezoeken. Op Gozo staan de twee tempels van Ggantija. De overige staan op Malta.

Het Tarxien tempelcomplex

We bezochten als eerste het tempelcomplex van Tarxien, vlakbij de hoofdstad Valletta. Het is ingeklemd door hedendaagse bebouwing en het ziet er wat rommelig uit als je binnenkomt. Er vindt nog volop onderzoek plaats. Er zijn plannen om het te beschermen. Er komt een soort van tent overheen die het voor de toekomst moet beschermen. Later zagen we dit soort tenten ook bij andere tempels. Het is bedoeld voor de bescherming tegen weer en wind maar het is niet goed voor de beleving. Het neemt iets weg van de magie van zo’n oude plek.

malta5

malta6
Tarxien tempelcomplex

Als je het tempelcomplex zo ziet liggen kun je je bijna niet voorstellen dat het pas in 1913 is ontdekt. Sinds die tijd is het complex opgegraven en zoveel mogelijk in zijn oude staat herstelt. Uit onderzoek blijkt dat het complex verspreid gebouwd is over een periode van elfhonderd jaar. Het oudste gedeelte is gebouwd rond 3600 voor Christus, dus ouder dan onze hunebedden. Het nieuwste gedeelte stamt uit ongeveer 2500 voor Christus. Omdat er veel hedendaagse bebouwing omheen staat is het niet eenvoudig om meer onderzoek te doen maar het vermoeden bestaat dat in een straal van 200 meter nog veel meer gebouwen moeten hebben gestaan.

malta7
Tarxien tempelcomplex
malta8
Tarxien tempelcomplex
malta9
Aardewerk in Tarxien tempelcomplex

Hagar Qim en Mnajdra

De volgende plek die we bezoeken ligt aan de zuidkant van Malta met uitzicht op de zee. Een prachtige locatie. Het complex bestaat uit twee tempels, Hagar Qim en Mnajdra. Als je aankomt ga je eerst naar het kleine museum met vondsten uit het tempelcomplex en tevens draait er een film. Daarna loop je naar de kust waar je al van verre de grote tenten ziet waar de tempels onder schuil gaan. De beleving is voor een groot deel verdwenen door deze tenten maar ze worden zo in ieder geval voor de toekomst beschermd. Deze twee tempels zijn gebouwd tussen 3200 en 2300 voor Christus.

malta11

malta15
Hagar Qim
malta13
Maquette Hagar Qim
malta14
Venusbeeldje gevonden in Hagar Qim
malta16
Hagar Qim
malta17
Hagar Qim
malta18
Een tweede gedeelte van de tempel, naast de grote tent.
malta19
Overal zie je restanten van de tempel liggen
maltaa
De tempel van Mnajdra
malta12
Maquette van het tempelcomplex Mnajdra
maltac
De tempel van Mnajdra
maltad
De tempel van Mnajdra
maltae
De tempel van Mnajdra
maltaf
De tempel van Mnajdra

Tempelcomplex Ggantija

De volgende tempels die we hebben bezocht liggen op het eiland Gozo, het tempelcomplex Ggantija. Er gaat ieder uur een veerbootje van Malta naar Gozo dus je kunt er gemakkelijk komen. Dit zijn de oudste tempels van Malta en Gozo, ze dateren uit de periode 3600-2500 voor Christus. Het complex is opgegraven in 1827. Tijdens de opgraving werden meerdere venusbeeldjes gevonden. Ze hebben waarschijnlijk te maken met een vruchtbaarheidscultus, vermoedelijk een moedergodincultus. Lang werden ze tot de oudste megalithische tempels van de wereld gerekend. Dat was totdat in Turkije de tempels van Gobekli Tepe werden gevonden. Deze zijn maar liefst 11.000 jaar oud.

maltag
Maquette Ggantija tempels op Gozo
maltao
Ggantija tempels op Gozo
maltan
Ggantija tempels op Gozo
maltaj
Ggantija tempels op Gozo
maltal
Ggantija tempels op Gozo
maltak
Ggantija tempels op Gozo

Mysterieuze karrensporen

Als je geïnteresseerd bent in archeologie en mysterieuze plekken dan moet je op Malta zeker de zogenaamde karrensporen bekijken. Je vind ze op vele plekken. Er is een plek waar ze massaal voorkomen, deze plek heet Clapham Junction, zo genoemd omdat het aan het spoorwegemplacement van Clapham Junction in Londen deed denken. Ze blijven een mysterie, het is niet bekend hoe oud ze zijn en ook niet precies hoe ze zijn ontstaan en door wie gemaakt. Het vermoeden is dat het uitgesleten sporen zijn van karren of sledes maar als je beter kijkt zie je dat ze door elkaar heen gaan, eindigen of beginnen op vreemde plekken en ook vaak niet parallel lopen zoals je verwacht bij een kar. Soms zijn ze wel een halve meter diep in de kalksteen uitgesleten. Deze sporen zijn op Malta veel te vinden, maar ze worden ook op andere eilanden in de Middellandse Zee gevonden, bijvoorbeeld op Sardinië.

maltap
De omgeving van Clapham Junction

maltaq

maltar

maltas

maltat

maltav

Al met al is Malta zeker een aanrader om eens een weekje heen te gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.