Wie geïnteresseerd is in megalithische monumenten kan ik aanraden om eens een vakantie te plannen naar de Belgische Ardennen. Daar ligt een eindje onder Luik het plaatsje Wéris. Het is bekend vanwege zijn megalithische monumenten. Ze lijken wel wat op hunebedden maar als je goed kijkt zijn ze toch anders. Ze noemen deze monumenten dolmen en menhirs. De Dolmen van Wéris ligt aan de weg van Wéris naar Barvaux genaamd de Rue des Dolmens op zo’n 600 meter ten noordwesten van het dorp. In de omgeving ligt zuidwestelijker op zo’n anderhalve kilometer nog een andere iets kleinere dolmen, de Dolmen van Oppagne. In de directe omgeving liggen verder nog een aantal menhirs.

kaart weris1

weris
Weris

De ouderdom van deze dolmens ligt tussen de 4800 tot 5000 jaar en zijn daarmee iets jonger dan onze hunebedden. Ze zijn gebouwd in wat we de Nieuwe Steentijd noemen. De cultuur noemen de archeologen de Seine-Oise-Marne-cultuur. De kern bevond zich in het Bekken van Parijs, maar ze had uitlopers tot in het noorden – de vallei van de Maas en de Samber, Vlaanderen en Zuid-Nederland.

kaart weris
Kaart met locaties dolmen en menhirs

Bij opgravingen heeft men restanten van vuur gevonden met daarin een ossentand en enkele restanten van dierenbotten. Verder vond men stukken vuursteen, botjes van een tiental mensen en scherven aardewerk uit de trechterbekercultuur en de klokbekercultuur.

De monumenten zijn gemaakt van zogenaamde puddingsteen, een oude rivierafzetting van aan elkaar gekitte kiezels en zandsteen. De Dolmen van Wéris, de dolmen van Oppagne, de menhirs en de Pierre Haina (het Duivelsbed) vormen een lijnenpatroon waarvan men denkt dat het een astronomische betekenis heeft.

Ik kan aanraden om eerst naar het kleine maar leuke museum in Weris te gaan. Hier wordt het verhaal verteld van de megalithische monumenten. Ook over de hunebedden van Drenthe wordt hier het een ander verteld.

museum weris
Museum in Weris
dolmen de weris
Dolmen de Weris
dolmen de weris3
Dolmen de Weris
dolmen de weris4
Dolmen de Weris
Dolmen van Oppagne2
Dolmen de Oppagne
Dolmen van Oppagne3
Dolmen de Oppagne
Dolmen van Oppagne4
Dolmen de Oppagne
Dolmen van Oppagne5
Dolmen de Oppagne
Dolmen van Oppagne6
Dolmen de Oppagne
menhirs Dolmen van Oppagne
Menhirs Dolmen van Oppagne
Menhir Danthine
Menhir Danthine

1 REACTIE

  1. Afgelopen jaar heb ik de megalieten in de Ardennen rond Weris bezocht. De kaart met de locaties van de dolmen die bij het kleine museum te koop is maakt het helaas niet gemakkelijker om de dolmen te vinden. Mensen met beschikking tot Google Maps op hun mobiele apparaten worden sneller wegwijs. Al met al is dit gedeelte van de Ardennen een prachtige omgeving vol cultuur. Een echte aanrader.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.