AWN en Hunebedcentrum geven archeologieles voor kinderen in het AZC in Aalden

0
3849

Het was wel even wennen voor Fred van den Beemt van de AWN  – de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie en Sabine van Wijk van het Hunebedcentrum om archeologieles te geven voor de kinderen van obs De Smeltkroes in het Asielzoekerscentrum te Aalden. Daar kregen de kinderen van de groepen 6, 7 en 8 les over de prehistorie van Drenthe. Met veel belangstelling werd geluisterd over waar zij nu zijn, hoe Drenthe is ontstaan, waar en hoe mensen in de prehistorie hebben geleefd.

Les Archeologie AZC De Smeltkroes Aalden1 (3)
Les archeologie AZC De Smeltkroes in Aalden

Re-enactor van het Hunebedcentrum, Sabine van Wijk, toonde als vrouw van een hunebedbouwer haar kleding, haar gereedschap en haar sieraden. Tijdens de les aan voornamelijk kinderen uit Syrië, Irak, Afghanistan, Eritrea en Mali, werden verbanden gelegd tussen de oude culturen bij hen thuis en die hier in Nederland.

Na het eerste deel van de les in de klas, werd het tweede deel doorgebracht in de praktijk, buiten op het veld. De kinderen hebben met de grondboor kunnen kijken wat er onder hun voeten zit en daarmee een tijdsprong kunnen maken van 150.000 jaar terug, toen de ijstijd Drenthe bedekte met een honderd meter dik ijspakket. In het opgeboorde zand was op een zeker moment de ijstijd goed herkenbaar. Met verbazing en verwondering namen zij het witgele zand en de keileem in de hand.

Les Archeologie AZC Aalden
Boren in het veld

Naast het grondboren hebben de kinderen zwerfstenen en vuursteenvondsten van de akker geraapt. Tot slot werd er met de metaaldetector gezocht naar de schat. Deze werd dan ook gevonden. Een pot met hartjessnoepjes er in. Al met al een nuttige en uitdagende archeologieles. Wie weet volgen er meer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.