Drouwen met andere ogen: ijstijden, hunebedden en grafheuvels

0
3176

Door: Sabine van Wijk en Nadine Lemmers

“Gek he, dat je eigenlijk niet door hebt in wat voor bijzondere omgeving wij wonen.” Eén van de leerlingen van OBS Ekkelhof te Drouwen vat hiermee goed samen wat de bedoeling is van het project Landelijk Veranderlijk dat Stichting TOF Media, film en educatie uitvoert op meerdere scholen in Friesland en Drenthe. Landelijk Veranderlijk laat de kinderen hun eigen omgeving zien als een geschiedenisboek. Het project richt zich op het waarderen van het landelijk gebied als een historisch gegroeid, altijd aan verandering onderhevig fenomeen. In februari en maart hebben wij als Hunebedcentrum actief geparticipeerd bij de uitvoering van Landelijk Veranderlijk in Drouwen op OBS Ekkelhof.

In dit project staat het landschap centraal als onderdeel van de geschiedenis. Maar een landschap is niet alleen geschiedenis, het is altijd in beweging en het gaat daarom ook om het hier en nu. Het landschap is een verzameling van verhalen.

De leerlingen gaan eerst zelf en daarna samen met experts op onderzoek naar het lokale landschap en maken er een korte documentaire over. Dit project leidt tot respect voor de omgeving, maar ook tot een versterking van sociale samenhang. Het eindproduct is een unieke film en een tentoonstelling over het verleden.

tofmedia5
Op stap met een expert

OBS de Ekkelhof staat midden in Drouwen. Ze vonden dat de door hun gekozen thema’s passen bij het Hunebedcentrum. En zo werden we partners in het project. De thema’s waarmee wij met de kinderen aan de slag zijn gegaan zijn hunebedden, grafheuvels (monumenten en prehistorie) en ijstijden. Niet heel verrassend als je bedenkt dat het Hunebedcentrum de “Expeditiepoort IJstijden en Prehistorie” is van UNESCO Geopark de Hondsrug.

Onze bijdrage aan het project betrof een bezoek van de kinderen aan het museum en twee gastlessen op locatie. De leerlingen van OBS de Ekkelhof werkten projectmatig aan diverse thema’s en ontwikkelden onderzoeksvragen die experts moesten beantwoorden. Hierna maakten de kinderen animaties passend bij de thema’s. Vervolgens zijn er filmopnames gemaakt op het Drouwenerzand en bij een aantal hunebedden en grafheuvels in de omgeving van Drouwen.

tofmedia6
Sabine met uitleg in het Oertijdpark bij het Hunebedcentrum

Sabine van Wijk ging op expeditie door het Drouwenerzand en beantwoordde daar diverse onderzoeksvragen. Deze vragen hadden de kinderen bedacht terwijl ze zelf eerst een kijkje hadden genomen in het gebied. De vragen waren divers, van vragen over het aardkundig monument tot vragen over de prehistorie.

tofmedia4
Sabine geeft uitleg op het Drouwenerzand

Nadine Lemmers ging op reis naar de prehistorie op zoek naar hunebedden en grafheuvels. De leerlingen stelden diverse vragen en Nadine beantwoordde ze zo goed mogelijk. Zoals jullie weten, komen de moeilijkste, maar ook interessantste vragen vaak van kinderen! We bezochten niet 1 hunebed en 1 grafheuvel, maar 3 grafheuvels en maar liefst 7 hunebedden in een middag.

tofmedia1
Nadine Lemmers, archeoloog van het Hunebedcentrum, geeft uitleg bij een hunebed

Voordat de leerlingen op excursie gingen, kwamen de leerlingen op bezoek bij het Hunebedcentrum. Daar kregen ze het verhaal te horen over de hunebedden en de hunebedbouwers. In het Oertijdpark werd een tijdreis gemaakt langs de ijstijden en de prehistorie. Er werd kennis gemaakt met de oermensen en met de kennis van deze mensen. De kinderen hebben onder andere leren jagen, de kinderen hebben namelijk pijl- en boog geschoten.

Uiteindelijk is al het werk van de kinderen samengebracht in één film waarin te zien is dat de kinderen op reis gaan naar de bijzondere plekken in de omgeving van de school. Te zien zijn onder andere de animaties waar de kinderen heel hard aan hebben gewerkt.

tofmedia2
De scholieren hebben hard gewerkt aan het maken van presentaties
tofmedia3
De maquettes krijgen veel bekijks

Maar een film is natuurlijk niet compleet zonder een première. Daarom heeft de school samen met ‘TOF Media, film en educatie’ een heuse première-avond georganiseerd waarbij de kinderen in gala-outfit werden onthaald op een rode loper. Vervolgens werd aan het aanwezige publiek (trotse ouders en andere familieleden) kort uitgelegd wat het project inhield waarna burgemeester Jan Seton van de gemeente Borger-Odoorn officieel de film in première liet gaan.

jan seton drouwen
Foto van burgemeester Jan Seton met de kinderen die samen de film ‘opende’.

 

Landelijk Veranderlijk is een multimediaal dorpsproject geïnitieerd door  Stichting TOF Media, film en educatie

logo tof media

Dit project is mede mogelijk gemaakt door:

logo albino

logo duurzaam door

logo milieu groningen

logo eemsmond

logo waddenfonds

logo rabobank stimuleringsfonds

logo aa en hunze

logo tynaarlo

logo provincie drenthe

logo provincie friesland

logo prins bernard cultuurfonds

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.