Talentontwikkeling aan de hand van hunebedden

0
3663

De leerlingen van Tjong®talent op expeditie prehistorie bij het Hunebedcentrum

In februari was onze afdeling educatie druk geweest met het project ‘Prehistorie’ in samenwerking met de Tjongerwerven CPO. De scholen van deze stichting gaan uit van het feit dat iedereen talentvol is, mits talentvol benaderd. De kinderen worden ondersteund en gestimuleerd in hun natuurlijke nieuwsgierigheid. Bij deze scholen staat vertrouwen op talent en nadruk op talentontwikkeling centraal.

Door de leerlingen en onderwijzers werden we uitgedaagd om na te denken over talentontwikkeling aan de hand van onze onderwerpen: ijstijden en prehistorie. Tijdens het project heeft het Hunebedcentrum:

  • materiaal in bruikleen gegeven;
  • tijdens twee museumbezoeken rondleidingen verzorgd;
  • en op locatie in Havelte een gastles verzorgd.
school3
Op bezoek bij het grootste hunebed van Nederland, D27

De leerlingen hadden op de  scholen gewerkt met echte objecten en replica’s. Het museum had de objecten in bruikleen gegeven waardoor de beleving groter was. We hoopten hierbij de nieuwsgierigheid te hebben geprikkeld. De leerlingen uit de toptalentklassen hadden een onderzoeksvraag uitgewerkt tijdens deze expeditie. De onderzoeksvragen waren verschillend van aard, zoals: hoe maak je een reis door de ijstijden, kun je een ritje op een dinosaurus maken of hoe was het leven in het oude Egypte.

school2
Bezoek in het Hunebedcentrum

Bezoek aan het Hunebedcentrum

De toptalenten van Appelscha en Oosterwolde brachten een bezoek aan het Hunebedcentrum in Borger. In het museumbezoek kwamen de leerlingen alles te weten over hunebedden en hunebedbouwers. De toptalenten kregen een  rondleiding en konden vragen stellen over de prehistorie. Hoe werden de hunebedden gebouwd? Wie heeft ze gebouwd? Wat aten ze? Hoe gingen ze naar de wc? Naast het museumbezoek was er een filosofische wandeling waarbij de dood een rol speelde. Deze wandeling omvatte een bezoek aan het grootste hunebed van Nederland en een grafheuvel.

school5
Boogschieten bij het Hunebedcentrum
school1
Op bezoek in het Hunebedcentrum

Meer foto’s zijn te vinden op:

http://tjongertalent.nl/fotoboek/18177/

http://tjongertalent.nl/fotoboek/18182/

Op excursie naar de hunebedden in Havelte

Op dinsdag 16 februari sloten de toptalentgroepen uit Wolvega het blok prehistorie af. Bij de hunebedden in Havelte werd een denkwandeling gehouden waarbij de kinderen filosofeerden over vragen die met de dood te maken hebben. Ook gaf ik een gastles en nam de leerlingen mee naar de twee hunebedden, die gemaakt werden door het trechterbekervolk, en naar diverse graven uit de ijzertijd. Hierdoor ontstond bij de kinderen een levendig beeld van deze intrigerende tijdperken.

school6
Uitleg hunebed bij Havelte
school7
Uitleg hunebed bij Havelte
school8
Uitleg bij hunebed Havelte

Meer foto’s zijn te vinden op:

http://tjongertalent.nl/fotoboek/18216/

http://tjongertalent.nl/fotoboek/18227/

Dankwoord

Met dit artikel wil ik nog iedereen hartelijk bedanken voor al het werk!

Het project is vastgelegd op film en te zien op youtube:

https://youtu.be/QYrasJ44eOM

https://www.youtube.com/watch?v=9aop_zGSNTk

Foto’s en film copyright Tjong®talent (De Tjongerwerven CPO)
http://tjongertalent.nl/

logo-tjongerwerven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.