Nieuw Rentmeesterschap

0
2907
Foto RTV Drenthe

Humor is een veelgebruikt, maar ingewikkeld middel in de menselijke communicatie. Dat hebben we gemerkt toen RTV-Drenthe, Hunebedcentrum, Herinneringscentrum Westerbork, de gedeputeerde van cultuur en een Rolder ondernemer samen verkondigden dat 14 hunebedden onder een glazen koepel, onder architectuur dat wel, zouden worden geplaatst. We verwezen daarbij naar een bijeenkomst met uitleg bij het grootste hunebed van Nederland op vrijdagochtend (1 april; maar de datum zeiden we er niet bij).

Volgens sommigen een goede grap, anderen konden het humorgedeelte minder waarderen en gaven daar soms in niet al te vleiende taal uiting aan. Dat hoort er tegenwoordig kennelijk bij. Er waren ook veel mensen die er serieus op in gingen, omdat ze de zorg over het correct omgaan met hunebedden terecht vonden, ook al kon een glazen koepel hen niet erg bekoren.

Zo kreeg een 1-april-grap een serieuze ondertoon, die me eigenlijk bijzonder deugd deed. Bijna 65% gaf in een radio-enquête op donderdag 31 maart aan dat hunebedden beter beschermd zouden moeten worden. Vuurtje stoken, graffiti, graven en klimmen hadden, zo werd wel duidelijk, veel mensen met afschuw vervuld en hen leek het dat dat slecht was voor het voortbestaan van de oudste monumenten van Nederland.

Zo is dat!

Er waren allerlei suggesties om het probleem bij de hoorns te vatten. Zet er een hek om, impregneer de stenen met een plastic-laagje, plant hedera, leg er maar weer een dekheuvel overheen, verbiedt het beklimmen, laat er een beveiligingsbedrijf surveilleren, haal de borden bij de meeste hunebedden maar weg, dan kunnen mensen ze niet vinden en dus niet vernielen. Allemaal reacties die één ding gemeen hebben: zorg om onze hunebedden.

Laten we de discussie voortzetten over hoe we dit goed kunnen aanpakken. Overal hangen voor- en nadelen aan; simpel is het niet, maar nietsdoen is geen optie. De samenleving buigt zicht over het probleem en draagt oplossingen aan. Dat is niet alleen nieuwe naoberschap, maar ook nieuw rentmeesterschap.

Ik juich dat zeer toe, zonder een (lach-)spier te vertrekken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.