Op jacht naar de mythische verhalen achter hunebedden en grafheuvels

0
5730
De hunebedbouwster vertelt het verhaal van Tidenka.

Nadine Lemmers

We zijn veel gewend bij de afdeling Educatie, maar we hebben nog nooit eerder leerlingen mogen ontvangen waarbij het thema Volksverhalen is. Sinds 2013 bieden we het evenement Nacht van mythen en legenden aan op de derde zaterdag van september. Deze dag kunnen onze medewerkers even losgaan met hun creativiteit. Dit heeft een collectie van verhalen, kleding en rare attributen opgeleverd. Deze konden we goed gebruiken bij de ontvangst van de leerlingen van OBS de Ekkelhof.

mythen1
Figuur 1. Nacht van de nacht: Het grootste hunebed van Nederland

In Drenthe spreken de volksverhalen tot de verbeelding. Wie kent niet het verhaal van reuzen die de hunebedden bouwden, maar er zijn meer verhalen rondom de hunebedden. Wie kent het verhaal van de reuzen die stenen naar elkaar gooiden, wat de hunebed opleverden. En dan kennen we in Drenthe de verhalen van de Witte Wieven. In het Oertijdpark kunnen we deze verhalen tot leven laten komen met het decor van een grafheuvel, veen met wegen en tempel, prehistorische huizen, keientuin en het grootste hunebed van Nederland.
In samenwerking met OBS de Ekkelhof leek het ons een leuk idee een programma van mythen en sagen aan te bieden, maar dan klein. De school was direct enthousiast. Waarom kwamen de kinderen niet na gym naar het Hunebedcentrum voor een uurtje om de verhalen te beleven.
Snel gingen we aan de slag met overleggen met stagiaires en vrijwilligers en we kwamen tot een programma met vier verhalen: het verhaal van de ridder en zijn trol, het verhaal van Marieke de schoonmaakster van de reuzen Ellert en Brammert, het verhaal van de Witte Wieven en het verhaal van de steentijdvrouw.
Het programma was een succes en de leerlingen hebben genoten, gegild en geleerd! Welke andere school durft het aan? We zijn benieuwd!

De verhalen

Hieronder volgen de verhalen… Het verhaal “De ridder en zijn trol” is gebaseerd op de mythe dat de hunebedstenen eigenlijk versteende trollen zijn. Het verhaal gaat als volgt:

De trol en de ridder in de Keientuin

Na de Keientuin met ridder en trol was het grootste hunebed van Nederland aan de beurt met het verhaal van Marieke, de schoonmaakster van Ellert en Brammert:

Marieke, de huishoudster van Ellert en Brammert (naar idee van Berber Schouw)

Marieke, de huishoudster van Ellert en Brammert

Na het hunebed gaan de leerlingen op onderzoek naar de Witte Wieven in het Oertijdpark. De legende is als volgt:

De Witte Wieven (naar idee van Stieneke Lankhorst)

 

De Witte Wieven

En dan komen de leerlingen in het Steentijdhuis waar de hunebedbouwster het verhaal verteld van Tidenka, een dochter van hunebedbouwers, 11 zomers oud, ze woont in wat nu Drenthe heet:

Toch wel stoere mannen (naar idee van Yvonne Ording)

Toch wel stoere mannen

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.