In het spoor van Lukis en Dryden

0
4557

Twee Engelse oudheidkundigen tekenen Drentse hunebedden in 1878

Door: Wijnand van der Sanden

Gemaakt in samenwerking met Stichting Het Drentse Landschap

Rond 1870 waren de meeste hunebedden in Drenthe in het bezit van de overheid gekomen. Ter gelegenheid daarvan werden ze door de lokale autoriteiten ‘opgeknapt’. Tijdens deze archeologisch niet onderbouwde restauraties werden dekheuvels verwijderd en omgevallen stenen zonder kennis, supervisie en documentatie teruggeplaatst. Aan de vondsten die daarbij tevoorschijn kwamen, werd weinig aandacht besteed.

Vanuit Engeland werd de noodklok geluid. Voor het eerst werd de archeologische waarde van de hunebedden onderkend en ontstond de wens om de monumenten zeer zorgvuldig te beschrijven, voor het te laat was. William Collings Lukis en sir Henry Dryden reisden af naar Drenthe en documenteerden in de periode van 1 tot 22 juli 1878 veertig hunebedden. We volgen de Engelse wetenschappers op de voet in een prachtig reisverhaal door negentiende-eeuws Drenthe.

LondonJanuari2011 015
Entree van de Society of Antiquaries in London. Lukis en Dryden werden door dit geleerd genootschap naar Drenthe gezonden.
17 - Henry Dryden & Family klein (1)
Henry Dryden & familie

Lukis en Dryden maakten plattegronden en aanzichten van veertig hunebedden en noteerden nauwkeurig alle details. Daarnaast tekenden ze aardewerk in het Drents Museum, het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden en en passant legden ze de kerken van Anloo en Vries vast. De kwaliteit en informatiewaarde van de door Lukis en Dryden vervaardigde tekeningen en bijbehorende beschrijvingen was voor Nederlandse begrippen van een ongekend hoog niveau. Ze vormen een unieke en prachtige bron van informatie over de toestand van de Drentse hunebedden aan het einde van de negentiende eeuw.

Lukis archive monument excavation drawing - plans and sections of a megalith (hunebed) near Loon, Gemeente of Assen, Drenthe, Netherlands; 2 ground plans and 2 sections (looking N.E. and looking W.N.), scale 1/4in to 1 foot, H. Dryden and W.C. Lukis, July 2 1878; Magnetic meridian taken to be 15 50 W of N; ink annotation, 'See sketch folio'; ink and watercolour. Guernsey Museum Object No. GMAG 7831.10
De door Lukis en Dryden op 2 juli 1878 vastgelegde plattegrond van het hunebed van Loon (D15). Collectie Guernsey Museum. .

In het spoor van Lukis en Dryden. Twee Engelse oudheidkundigen tekenen Drentse hunebedden in 1878 toont voor het eerst alle tekeningen die de twee onderzoekers maakten. Het boek schetst een prachtig beeld van de reis die Lukis en Dryden aflegden in het negentiende-eeuwse Drenthe. Hun werk geeft een bijzondere inkijk in de toenmalige omgang met cultureel erfgoed en de archeologie.

Boekinformatie In het spoor van Lukis en Dryden. Twee Engelse oudheidkundigen tekenen Drentse hunebedden in 1878 – Wijnand van der Sanden | 160 blz. | 24 x 34 cm | prijs € 29,95 | te koop via www.matrijs.com, in de boekhandel en in de winkel van het Hunebedcentrum.

Foto Huis Dryden1
Het landgoed Canons Ashby van Henry Dryden

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.