Boon voor Borger, ook bij het Hunebedcentrum

0
2529

Nadine Lemmers & Merijn Vrij

Dit jaar is een kunstproject gestart in het centrum van Borger met de naam Boon. Samen met scholieren en inwoners uit Borger komt het kunstwerk tot stand. Daarnaast werken instellingen, organisaties en bedrijven mee, waaronder IVN Borger-Odoorn, PromensCare, Hunebedcentrum en Villa van Streek. Het groeikunstwerk is verdeeld in vier onderdelen en samen vormen de onderdelen één lange doorgaande lijn. De basis wordt gevormd door takken uit de bossen van Staatsbosbeheer. Over deze takken gaan pronkers oftewel stokbonen omhoog groeien. Het kunstwerk verwijst naar de volkstuinen op de es van Borger uit het midden van de vorige eeuw. Het groenproject sluit aan bij de Cittaslow-gedachte, gezondheid en “Het jaar van de boon” (2016 is het internationale jaar van de boon, http://iyp2016.org/).

boon1
Foto 1. Ontwerp Boon voor Borger

Natuur als inspiratie
Voor het maken van het kunstwerk is kunstenaar Merijn Vrij (1971) verantwoordelijk. Hij kijkt graag naar schoonheid in materiaal, omgeving en mensen … Hij is in zijn werk op zoek naar een toevoeging aan een locatie die kan verwonderen en de aanschouwer de locatie opnieuw doet beleven. En plezier brengt. In zijn installaties gebruikt hij natuurlijk materiaal in combinatie met ‘men-made’ materiaal: rvs, krimpfolie, beton etc. Het één versterkt het ander: in contrast en in vorm.

Het kunstwerk verandert door de elementen en de tijd. Het werk verandert mee in groei, uiterlijk en beleving. Eetbare gewassen geven iets extra’s: er ontstaat bewustwording van waar groente vandaan komt.

Het kunstwerk is een participerend project waarbij er wordt samengewerkt met opdrachtgevers, collega’s, bedrijven, leveranciers, maar ook bewoners en vrijwilligers. Deze samenwerking maakt duidelijk dat deze kunst verbindt.

boon2
Foto 2. Kunstenaar Merijn Vrij

Kunstwerk Oerboon bij het Hunebedcentrum
Borger is het oudste dorp van Nederland met zijn 5.000 jaar oude monumenten: de hunebedden. Met het kunstwerk Boon voor Borger kan niet alleen een directe link worden gelegd met de vorige eeuw, maar ook met de prehistorie. Peulvruchten worden al sinds de hunebedbouwers gegeten en gekweekt. In de nieuwe steentijd kenden de mensen al erwten, in de bronstijd al meerdere soorten peulvruchten en in de ijzertijd nog meer soorten.

Zowel voor Merijn als de medewerkers van het Hunebedcentrum was snel besloten dat zo’n prachtig kunstwerk ook op het terrein van het Hunebedcentrum niet zou misstaan. De plaats werd de brink en de rand van het bos aan de kant van het grootste hunebed van Nederland. Op maandag 2, dinsdag 3 en woensdag 4 mei werd het kunstwerk gerealiseerd en de komende periode zullen duivenbonen het kunstwerk gaan beklimmen. We zijn benieuwd!

We bedanken alle medewerkers: Almar, Ammar, Annemieke, Bertram, Charlotte, Jan, Jan-Hendrik, Sabine, Thijs, Tim, Willem en uiteraard Merijn Vrij!

Wilt u meer weten over het werk van Merijn de Vrij, kijk op www.merijnvrij.nl.
Wilt u weten hoe het bouwproces verliep, kijk op: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1249052588455764.1073741904.310831598944539&type=1&l=546cf8301d

boon4
Foto 3.  Hunebedbouwers bij het kunstwerk Oerboon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.