De Loop langs de Hunebedden

1
4594

Nieuwe langeafstandswandeling in 19 etappes door heel Drenthe

Bertus Boivin*

Na succesvolle wandelingen langs de Reest, de Drentsche Aa en het Oude Diep was het tijd voor een langeafstandswandeling die écht heel lang moest worden, vond Het Drentse Landschap. Er is nu een nieuwe route – De Loop langs de Hunebedden die je langs alle 52 hunebedden van Drenthe plus dat ene Groninger hunebed brengt. In totaal is de route meer dan 300 kilometer lang geworden.

Het Drentse Landschap heeft ongeveer de helft van de Drentse hunebedden in beheer en al lang leefde het idee een wandeling te maken langs alle hunebedden. Eind 2014 ging Roelof Huisman als samensteller aan de slag. Het heeft hem de nodige zweetdruppels gekost om een route te bedenken die je én langs alle hunebedden brengt én steeds mooi en verrassend is om te lopen. De voorbereiding heeft al met al meer dan een jaar gekost. Bij het maken van de route kreeg hij advies van provinciaal archeoloog Wijnand van der Sande, die hem wees op tal van andere plekken als grafheuvels en celtic fields waar een interessant archeologisch verhaal aan vast zit.
Waar mogelijk loopt de route door natuurgebieden. Zo kom je over meer dan tien terreinen van Het Drentse Landschap en door alle drie nationale parken van Drenthe. De tocht langs de hunebedden brengt de wandelaar ook naar onverwachte plekken als de buitenwijken van Emmen om de hunebedden te bekijken die daar verstopt liggen…

Unieke wandelingen
De Loop langs de Hunebedden is in totaal 309 kilometer lang en we hebben hem opgedeeld in 19 etappes van gemiddeld 15 kilometer. Bij het maken van de route heeft Roelof Huisman er steeds op gelet dat er zo weinig mogelijk langs verharde wegen hoeft te worden gelopen. Uiteindelijk gaat ruim tweederde van de route over onverharde wegen.
Start- en eindpunt van De Loop langs de Hunebedden is het Drents Museum in Assen. De route brengt je eerst noordwaarts door het Drentsche Aa-gebied naar Noordlaren. Daar gaat de wandeling in zuidelijke richting langs de ongeveer dertig hunebedden op de Hondsrug tot achter Emmen. Daarna loop je richting Sleen en Schoonoord om vervolgens door te steken naar Havelte in het zuidwesten van Drenthe. Vervolgens gaat de route via Diever, het Fochtelooërveen en Veenhuizen naar het dorp Steenbergen waar het meest noordwestelijke gelegen hunebed ligt. De laatste etappes brengen je via Norg en Zeijen terug naar Assen.

Tegelijk met de archeologische monumenten leer je onderweg het Drentse landschap in al zijn gevarieerdheid kennen. Het maakt De Loop langs de Hunebedden ook tot een aardig alternatief voor mensen die het Drenthepad al een keer gelopen hebben en weer eens iets anders van Drenthe willen zien.

Handige gids
De Loop langs de Hunebedden is niet met bordjes en tekens op bomen o.i.d. uitgezet. Je loopt hem aan de hand van gedetailleerde kaarten en heldere routebeschrijvingen in een handige gids.

Onderweg vind je in het boekje voor elk hunebed een pagina met tal van bijzonderheden over het monument. Vaak staat er een oude foto of tekening bij om te laten zien hoe hunebed en omgeving in de loop van de tijd veranderd zijn. Voor ons was dat de meest overrompelende ervaring onderweg. Kijk naar de oude foto’s, kijk om je heen en realiseer je hoezeer het Drentse landschap veranderd is sinds professor Van Giffen een eeuw geleden de hunebedden en hun omgeving nauwkeurig documenteerde. Hans Dekker maakte daarnaast nog heel veel mooie nieuwe foto’s van karakteristieke plekken.

*Drs. L. Boivin is historicus en publicist over landschap en erfgoed en auteur van o.a. De Loop langs de Hunebedden.

De gids is verkrijgbaar in diverse boekhandels, de winkel van het Hunebedcentrum en te bestellen via de webwinkel van het Drentse Landschap –http://drentslandschap.24uurshop.nl/product/1788846/de-loop-langs-de-hunebedden

drentslandschap1
Rond 1920 lag hunebed D30 in de eindeloze weidsheid van het Noorderveld van Exloo. Het veld heeft plaatsgemaakt voor de staatsbossen van de Boswachterij Exloo. Foto’s: Hans Dekker en Drents Archief

drentslandschap2

 

 

1 REACTIE

  1. Net de laatste route gelopen van Norg naar Assen met wat aanpassingen mijnerzijds circa 350 km totaal gewandeld over een gevarieerde mooie route echt een compliment voor de samensteller. Ik heb ook het Drenthe pad gelopen maar dit is toch weer een verassing om te lopen vooral de kop van Drenthe is aanbevelenswaardig. Alleen is het vaak lastig om een juiste busverbinding te vinden van start naar finish vandaar mijn persoonlijke aanpassingen en wat extra kilometers maar de route blijft de moeite waard

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.