Als stenen konden praten

0
1974

Het Hunebedcentrum werkt samen in een aantal projecten met het Alfa College uit Hoogeveen en Stenden University uit Emmen. Een van de projecten gaat over het opzetten van een toeristische route met een e-bus in de omgeving van Borger. In dat kader gingen vertegenwoordigers van het Hunebedcentrum op pad met een aantal studenten en docenten om ze de omgeving te laten zien. Met deze informatie kunnen ze een route samenstellen voor de e-bus. Het onderzoek hiernaar gaat de komende maanden plaatsvinden. Hieronder lezen jullie het verslag van de excursie, geschreven door Esther Donkers. Het verslag is officieel verschenen als plog (http://estherdonkers.nl/blog/als-stenen-konden-praten/)

14 JUNI 2016 ESTHER DONKERS

Vandaag mocht ik, samen met studenten en collega’s, mee op een bijzondere reis: een bustour door het Geopark, georganiseerd door een student Leisure, die dit als eindproeve deed. We kregen onderweg een opdracht van de directie van het Hunebedcentrum, die ook mee was, en daar heb ik samen met collega’s Josien en Mirjam gehoor aan gegeven in de vorm van deze plog.

Kijk je mee?

IMG_0212-600x450Examenstudent Rianne heeft een luxe tourbus geregeld, waarmee we vanuit Hoogeveen naar het Hunebedcentrum in Borger rijden. Daar begint de reis, op de Hondsrug in het Hunzedal. Harrie Wolters van het Hunebedcentrum vertelt dat dit een gebied met een uitgestrektheid van 70 kilometer lang is. UNESCO heeft dit unieke gebied tot Geopark verklaard. Het is er prachtig. In de verte gloort de N34, door Hunebed-directeur Hein Klompmaker poëtisch tot Hunebed Highway gedoopt.

IMG_0195-600x450We trekken verder naar een heel ander fenomeen vlakbij: Attractiepark Drouwenerzand. Er wordt net een bus kleuters uitgeladen, dus de doelgroep krijgen we er gratis bij. Dit park draait fantastisch: 200.000 bezoekers per jaar. Er zit een themarestaurant naast.

IMG_0197-600x450We kijken even over de hekken naar alle attracties; om ons heen staan dolenthousiaste kleuters opgewonden te springen. Logisch, een schoolreisje is natuurlijk geweldig.
Drouwen is overigens duizenden jaren oud en ligt op een prehistorische route van Coevorden naar Groningen. Je kunt er ook wandelen in een nabijgelegen stuifzandgebied.

IMG_0198-e1465915214750-768x1024

De doelgroep in beeld.

IMG_0199-600x450

Van drukte naar verstilling. We stappen uit bij Hunebed D21 en D22 (er staan er in totaal 52 in dit gebied). In het veld, vertelt Harrie, zijn nog karrensporen uit de prehistorie te zien. Door de ijstijd zijn deze stenen vanuit Scandinavie deze kant op komen schuiven. Als stenen konden praten, hadden ze ons heel wat te vertellen.

IMG_0200-1-600x450Dit gebied is het Pompeï van Nederland, aldus Hein Klompmaker. Er is hier weinig gebouwd en weinig veranderd. Daardoor is er ontzettend veel bewaard gebleven; dit Geopark is één groot openluchtmuseum.

IMG_0193-600x450Onze reisleidster is de tweede dame van links.

IMG_0203-600x450

We maken een stop bij Landal park ‘Het Land van Bartje’. Bezoekers van dit park zijn gericht op ‘groen’ en maken graag wandelingen en fietstochten. Men heeft ooit geprobeerd van Bartje af te komen als symbool van Drenthe, maar mensen kopen nog steeds graag zijn beeldjes, dus dat is niet gelukt. Bartje rules!

2016-06-14-PHOTO-00000006-600x338De eindstop is dit enorme grafmonument, het hunebed bij het Hunebedcentrum, waar Harrie het een en ander over uitlegt. Zo lijkt het erop dat, net als in de middeleeuwen een groep kathedraalbouwers, die van plek tot plek trok om te bouwen, er waarschijnlijk ook groepen met specialistische hunebedbouwers rondtrokken om deze gevaartes te ontwerpen en met samenwerking van de lokale bevolking te construeren. Er komt veel meer bij kijken dan je aanvankelijk zou denken.

IMG_0204-600x450Er gaat altijd een bijzondere sfeer uit van een hunebed. “Als die hunebedbouwers eens wisten dat wij het 5000 jaar later nog steeds over hun bouwwerken zouden hebben.” zegt adjunct-directeur Hunebedcentrum Wolters. Inderdaad. Dan heb je best mooi werk geleverd, dacht ik zo.
Na een snelle koffie gaan we weer terug naar Hoogeveen en aan het werk. Deze tour was ook werk, maar dat voelde niet zo. We waren echt even op reis in eigen land.

Deze plog kwam tot stand in samenwerking met Rianne de Ruiter, Josien Thalen en Mirjam Roomer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.