Archeologie special: hunebedden in Nederland

0
2103

Het zomernummer van het Archeologie Magazine staat in het teken van Hunebedden in Nederland!

In het uitgestrekte bosrijke Drenthe liggen de prehistorische hunebedden. Dit zijn de oudste monumenten in Nederland. Er is inmiddels dankzij grondig archeologisch onderzoek al veel over de hunebedden bekend.

Veel vragen rond mysterieuze megalieten

Hunebedden zijn de oudste monumenten in onze streken. Maar ze behoren hier eveneens tot de meest raadselachtige fenomenen. Ooit werd verondersteld dat hun bouw het werk van reuzen zou zijn. Zo op het eerste oog doen ze soms weleens denken aan uitwerpselen van giganten. Wat weten we over hun ontstaan, functies en bouwers?

Markante hunebedden in Drenthe

In het navolgende overzicht worden, in de volgorde van de nummering door prof. A.E. van Giffen, de hunebedden besproken die we om verschillende, daarbij aangegeven redenen als markant aanduiden. Het is uiteraard een subjectieve selectie uit de in totaal 52 hunebedden die in de provincie Drenthe per fiets, auto of al wandelend bezocht kunnen worden. Daar komen ze eigenlijk allemaal voor in aanmerking, maar deze selectie is vooral bedoeld om een keuze te vergemakkelijken wanneer de tijd voor een bezoek daaraan beperkt is.

Hunebedden in Duitsland.

Ze dragen namen als: ‘De Duivelsteen’, ‘Stenen sleutel’ of ‘Het Gerechtshof’. Ze staan verscholen in diepe dennenbossen of ze rijzen als stenen bakens op in uitgestrekte heidevelden. Net over de Nederlandse grens, aan de andere kant van het Boertangerveen liggen op slingerende, oude zandruggen honderden prehistorische monumenten. Van simpele dolmen, twee staande stenen met één deksteen, tot immense langgerekte monumenten met wel twaalf paar draagstenen en vier enorme dekplaten

Andere artikelen in het nummer zijn:

De magische Grotten van Han. Meer dan stalactieten en stalagmieten….

De ‘Grot van Han-sur-Lesse’ nabij Rochefort in de Belgische Ardennen staat bekend als één van de grootste grottencomplexen in Europa. Ze verrassen met betoverende landschappen; een wisselwerking tussen het water van de Lesse en het bijzondere ritme van stalactieten en stalagmieten. Feit is dat grotten in het algemeen en zeker de Grot van Han ‘steeds’ mensen aangetrokken heeft. De eerste sporen gaan tot 9000 jaar terug.

Villa Rams Woerthe: een ‘Gesamtkunstwerk’

Dit ‘Gesamtkunstwerk’ is een hoogtepunt uit de vroege 20e eeuw met prachtige voorbeelden van onder meer Art Nouveau en Nieuwe Kunst.

Steenwijk, gelegen in de Kop van Overijssel, bezit één van de fraaiste en meest gave Jugendstilpanden in heel Nederland en prijkt op de lijst van de honderd belangrijkste monumenten. Het is vooral het interieur, dat villa Rams Woerthe, zo bijzonder maakt: de ‘koninklijke’ entree met fraaie gebrandschilderde glas-in-loodramen, de hal en het trappenhuis met indrukwekkende schilderingen.

Ook het prachtige houtsnijwerk, marmer, authentiek meubilair en reliëfversieringen met o.a. diermotieven, maken dit unieke bouwwerk meer dan de moeite waard om te bezoeken en ontdekt het met Archeologie Magazine.

Dwalen door Enkhuizen

Het is dit jaar precies 660 jaar geleden dat Enkhuizen stadsrechten kreeg. Het Noordhollandse IJsselmeerplaatsje is vooral bekend om haar Drommedaris en om het Zuiderzeemuseum, maar wat veel mensen niet weten is dat ze nog veel meer heeft te bieden. Dwalend door het historische centrum stuit u er op de ene na de andere bezienswaardigheid. Verborgen pareltjes waar de hiernavolgende wandeling u stuk voor stuk langs leidt.

Meer informatie zie:

Het zomernummer van Archeologie Magazine niet missen? Neem vóór maandag 20 juni 16:00 uur een abonnement, profiteer van de speciale aanbieding! 1 jaar voor slechts € 19,95,-! Voor meer informatie zie: http://archeologieonline.nl/advertorial/mis-het-zomernummer-van-archeologie-magazine-niet 

archeologie magazine 4

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.