Het Hunebedcentrum wordt Oergezond

0
3074

Gezondheid – van prehistorie tot nu

Gezondheid is iets wat ons allemaal bezighoudt. Niet alleen nu maar al sinds de mensheid bestaat. In de prehistorie wisten de mensen van bijna iedere plant, struik en boom wat voor helende werking het had en of je het kon eten. Veel van die kennis is door de loop van de tijd verdwenen. Vanuit het Hunebedcentrum gaan we deze kennis weer boven water halen en combineren met de gezondheidstrend van nu. Dat kan bijzondere activiteiten en producten opleveren. De eerste activiteit waar we laten zien hoe we met dit thema aan de slag gaan is op zondag 24 juli. Dan vindt voor de eerste keer de Oergezondmarkt plaats. Organisaties en ondernemers uit het hele land komen dan samen op het terrein van het Hunebedcentrum. Het is een markt waar informatie te verkrijgen is, waar ondernemers hun producten aanbieden, er worden presentaties gegeven en er is een buitenexpositie over 5000 jaar gezondheid. Het varieert van biologisch voedsel tot yoga, van paleodieet tot boeken over het thema. We zien de Oergezondmarkt niet alleen als een eenmalige markt maar ook als een nieuw netwerk waar het Hunebedcentrum onderdeel van wordt (meer informatie zie http://www.hunebedcentrum.eu/oergezondmarkt)

Voedselbos Borger

We hebben al verschillende ideeën voor de toekomst. Een van de ideeën is om samen met bevriende organisaties een voedselbos te creëren. Dit naar voorbeeld van het voedselbos in Groesbeek dat ontwikkeld is door Wouter van Eck (http://eetbaarnijmegen.info/voedselbossen/voedselbos-ketelbroek/). Hij heeft zes jaar geleden twee hectare akkerland opgekocht en heeft daar meer dan 600 verschillende bomen, struiken en planten neergezet die eetbaar zijn (het blad, de vrucht of een ander onderdeel). Nu na zes jaar zijn vele planten, struiken en bomen al groot genoeg om van te oogsten. Topkoks uit Nijmegen komen wekelijks plukken om in hun eigen restaurant streekeigen bijzondere gerechten te maken. Wat zou het mooi zijn als in de omgeving van Borger ook zo’n voedselbos zou kunnen worden ontwikkeld. Het past bij het verhaal van het Hunebedcentrum (150.000 jaar geschiedenis van het Hondsruggebied), Geopark de Hondsrug (zie www.geoparkdehondsrug.nl) en Cittaslow (een status die de gemeente Borger Odoorn heeft (zie https://www.borger-odoorn.nl/over-de-gemeente/cittaslow.html)

voedselbos1
Wouter van Eck geeft rondleiding in het voedselbos bij Nijmegen
voedselbos2
Voedselbos bij Nijmegen

Artikelen

De komende tijd zullen verschillende artikelen verschijnen over bomen en struiken in dit e-magazine. De eerste is reeds verschenen (zie https://www.hunebednieuwscafe.nl/2016/06/het-geheim-van-de-eik/)  De artikelen laten zowel de medicinale kant van een boom of struik zien als ook de eetbare kant. De artikelen worden geschreven door Eric Duiverman (medicus) en Nadine Lemmers (archeoloog). Het wordt een boeiende serie. De kennis die we opdoen gaan we gebruiken om een aantal gidsen op te leiden die mensen gaan rondleiden in de directe omgeving van het Hunebedcentrum.

eik1
Het eerste artikel over bomen en struiken is verschenen, er volgen nog vele. De eerste gaat over het gebruik van de eik.

Samenwerking met het onderwijs

We hebben nog allerlei andere plannen voor de toekomst. Die moeten nog wel handen en voeten krijgen. Dat willen we samen met Stenden University uit Emmen en het Alfa College uit Hoogeveen gaan onderzoeken. Vanaf september komen de eerste studenten die samen met ons aan de slag gaan om nieuwe activiteiten en producten voor de komende jaren te bedenken en uit te voeren. Een belangrijke opdracht zal zijn in hoeverre we nieuwe gezonde producten kunnen introduceren in ons museumcafe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.