Hunebedden in Odsherred Denemarken

0
3187

5 jaar geleden kwam een delegatie uit Odsherred in Denemarken op bezoek in het Hunebedcentrum. Ze waren geïnteresseerd in hoe wij Geopark de Hondsrug hadden gerealiseerd. Ook zij wilden graag een geopark worden. Dat is intussen gelukt. Odsherred is het eerste geopark van Denemarken. Het gebied heeft veel overeenkomsten met het Hondsruggebied. Zo is het landschap ook door ijstijden gevormd, liggen er veel zwerfstenen en hebben ze ook een flink aantal hunebedden.

250px-Map_DK_Odsherred
Kaart Denemarken, de rode kleur is Odsherred.
odsherred4
Odsherred, de rode stippen zijn de locaties van de bezochte hunebedden

Vanwege hun hunebedden hebben zij zich net als het Hunebedcentrum een aantal jaren geleden aangesloten bij het internationale netwerk van Megalithic Routes. In dat kader werd de jaarlijkse vergadering van deze organisatie dit jaar in mei in hun gebied georganiseerd. Dat was voor Hein Klompmaker en mij de reden om een aantal van hun hunebedden te bezoeken.

De eerste die we tegenkwamen was ook direct een hele bijzondere. Deze was namelijk prachtig gerestaureerd in 2003. Hij zag er prachtig uit. De foto’s geven een beeld van een compleet hunebed. Wat opvallend is is dat de heuvel mooi rond is. Dat zie je ook bij veel andere nog niet gerestaureerde hunebedden in het gebied. Ik vroeg de archeoloog ter plekke of dat altijd het geval is. De reden van mijn vraag is namelijk dat in Nederland nog wel eens wordt verteld dat de dekstenen boven de heuvel uitstaken. De archeoloog vertelde dat een hunebed wind en waterdicht was en dan kan alleen met een heuvel die uit lagen van verschillend materiaal bestaat. In sommige hunebedden hebben ze zelfs drainagesystemen van berkenbast gevonden. Het waren dus architectonische wondertjes. Als de dekstenen uit de heuvel zouden steken, zoals wel eens wordt beweerd in Nederland, dan is het bijna onmogelijk om het hunebed wind en waterdicht te krijgen. De plekken waar de stenen de heuvel raken zouden dan namelijk lekplekken worden. Weer wat geleerd!

odsherred5
Het compleet gerestaureerde hunebed Borkehoj ten noorden van Hojby
odsherred6
Prachtig gereconstrueerde ingangspartij
odsherred8
Het is mogelijk om in het hunebed te gaan
odsherred9
Binnen in het hunebed
odsherred20
Nieuw informatiepaneel bij het hunebed
odsherred10
Bewegwijzering naar het volgende hunebed
odsherred11
In het landschap liggen meerdere niet opgegraven hunebedden. De ingangspartij zit ergens verstopt onder de heuvel en is niet zichtbaar.
odsherred12
Rondom het hunebed liggen akkers. In de akkers zijn vaak artefacten te vinden. Hein Klompmaker probeert een artefact te vinden.
odsherred13
Een artefact? Waarschijnlijk niet?
odsherred15
Het derde hunebed dat we hebben bezocht met de naam Troldstuerne.
odsherred16
Reconstructie van het aardewerk dat is gevonden in dit hunebed
odsherred17
Dit hunebed heeft twee ingangen. Dit is de eerste. Achter iedere ingang zit een grafkamer.
odsherred19
Hein Klompmaker bij de tweede ingangspartij.
odsherred18
Harrie Wolters bij de tweede ingangspartij. Het is mogelijk om in de grafkamer te kruipen maar toch maar niet gedaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.