Op zaterdag 22 mei heeft GEA-kring Drenthe in samenwerking met het Hunebedcentrum en Geopark de Hondsrug een excursie “In het spoor van de IJstijden” georganiseerd. Gea- kring Drenthe is de Drentse afdeling van de landelijke Stichting Geologische Activiteiten, kortweg de GEA. Voor meer informatie over de stichting en hun activiteiten, kijk op http://gea-drenthe.nl/.

ijstijdenb
Figuur 1. Koos Tap vertelt het verhaal achter het hunebed “De Papeloze Kerk”.

De weersvooruitzichten waren niet al te best, heel veel regen werd verwacht. Met enige zorg zijn we dan ook om 10.00 uur van start gegaan. 16 deelnemers begonnen in een zonnig landschap aan het avontuur. Van de Wienbargsteeg, via de “Kibbelkoele” en de Papeloze kerk (hunebed) was de lunch bij het Hunebedcentrum. We werden daar op zeer gastvrije manier onthaald op een heerlijke lunch. Ook lag er voor iedereen een “goodie-bag” klaar, verzorgd door het Hunebedcentrum en het Geopark. Iedereen was enthousiast over de inhoud. Ook een bezoek aan de ijstijden expositie en een wandeling door de stenentuin stond op het programma.

ijstijdenc
Figuur 2. De grootste keientuin van Nederland, op het terrein van het Hunebedcentrum.

Tijdens de lunch begon het inderdaad wat te spetteren wat ons tot enige spoed maande en dus begonnen we snel aan het vervolg. Via het “Voorste Diepje” en een bezoek aan de oorsprong van de Hunze hebben we de groeve Kremer bezocht. Dit is een oude zandafgraving waar het profiel van de diverse ijstijden terug is te zien in de diverse lagen zand. De oeverzwaluwen zorgden voor enige opschudding en wij voor enige opschudding bij de oeverzwaluwen, maar dat was snel voorbij. Als laatste hebben we de “Leewal” bij Exloo bezocht en daarmee was de tocht ten einde. Tot onze grote opluchting is het, afgezien van de spettertjes tijdens de lunch, de hele dag droog en zonnig gebleven en was het af en toe drukkend warm. Zodra we in de auto’s stapten begon het te hozen, we hebben dus geluk gehad.

ijstijdend
Figuur 3. Zandgroeve Kremer.

Van alle kanten hebben we gehoord dat alle verhalen van Koos op de diverse locaties heel veel waardering kregen en gaf iedereen aan veel geleerd te hebben over het Drentse landschap. Dat was natuurlijk het doel, vertellen over het ontstaan van de omgeving waarin wij wonen en dat Drenthe inderdaad een landschap is vol verhalen.
Bijgevoegd wat foto’s, zodat we nog eens kunnen nagenieten.

Ook op expeditie?
Heeft u ook interesse om het verhaal van de ijstijden te ontdekken, stuur een e-mail naar communicatie@hunebedcentrum.nl met uw wensen. We hopen met u op expeditie te gaan…

Auteurs: Koos en Jannette Tap

Vorig artikelOnderwijsproject Hunebedden & 3D op het Hondsrug College
Volgend artikelWinter in Albersdorf

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.