Steengoede wandelingen

0
2907

10 geologische wandelingen langs gevels en groeves

Auteur: Hans Oude Nijhuis

Natuursteen in gevels, je loopt er zo aan voorbij. En dat is jammer, want puien en stoepranden zitten vol met verborgen schatten. Deze wandelgids is een hulpmiddel voor ‘veldwerk’ in de stad. Zoals in Utrecht, Rotterdam, Amersfoort, Maastricht en Velp.
In Zuid-Limburg, zoals bij Bemelen, zijn veel verlaten grotten die vroeger in gebruik waren als kalksteengroeves. En de stadswandeling in Maastricht maakt een uitstapje naar de noordelijke rand van de ENCI-groeve op de St. Pietersberg.

De bouwgrondstoffen klei, grind en zand zijn rijkelijk aanwezig in de Nederlandse delta. In Spijk, waar de Rijn ons land binnenkomt, loop je onder de transportbanden door die grind vanuit de winputten naar de overslagplaats aan de Rijn vervoeren. Tussen Rijssen en Markelo volg je de historische route van een smalspoorlijntje richting de voormalige leemputten.

Blokken natuursteen werden letterlijk ‘opgedoken’ bij Terschelling. De kunstwerken die er van zijn gemaakt verfraaien daar de kustlijn langs de Waddenzee.

Wandeling Borger

Duizenden jaren geleden werden zwerfstenen door gletsjers aangevoerd. De oudste bewoners van Nederland bouwden er hunebedden van. In Borger start je bij het Hunebedcentrum voor een wandeling van 15,5 km (de wandeling is in te korten tot 7,5 km) waarbij je langs maar liefst elf prachtige voorbeelden loopt. Je komt langs het grootste en kleinste hunebed van Nederland. Bij de meeste hunebedden staan informatieborden. In de wandelgids is van hunebed D19 aangegeven uit welke soorten natuursteen hij is opgebouwd. De wandeling doet ook twee grafheuvels aan en komt langs het kunstwerk ‘de Gewichtheffer’. Ook loop je een stukje over een authentiek ‘keienpad’, In Borger bekijk je de St.Willibrordkerk met ‘kloostermoppen’ en zie je een heel bijzondere toepassing van zwerfkeien, ze zijn daar verwerkt in het fundament.

D19
Auteur bij hunebed D19

Op de website www.steengoedewandelingen.nl vind je informatie over alle wandelingen uit de gids. Via een speciale link zijn ook de gps-tracks gratis te downloaden. En is het mogelijk om wandelgidsen te bestellen.

D28 en D29
Hunebedden D28 en D29
Zwerfkeien in fundament
Zwerfkeien in fundament kerk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.