Waarom stopten de hunebedbouwers met het bouwen van hunebedden?

0
2778

Al jaren vragen we ons af waarom de hunebedbouwers vrij plotseling zijn gestopt met het bouwen van hunebedden. We weten dat de hunebedden in vrij korte tijd zijn gebouwd, waarschijnlijk maar in een periode van 200 jaar, zo ongeveer tussen 3400 en 3200 jaar v. Chr. Wat is er gebeurd?

Onlangs kwam een bericht voorbij dat je aan het denken zet. Aan de universiteit van Kopenhagen in Denemarken wordt door professor Eske Willerslev al jarenlang studie gedaan naar oude migratieroutes en verwantschap van onze voorouders. In dat kader zijn meer dan 100 prehistorische skeletten in Europa en Azië op DNA getest. De botten zijn van mensen die op diverse plekken in Europa en Azië woonden en zijn tussen de 3000 en 5000 jaar oud.

Door nieuwe DNA technieken te gebruiken kwamen ze onlangs tot de ontdekking dat er in de tanden restanten van het pestbacterie aanwezig waren. Tot nu toe werd gedacht dat de pest voor het eerst in de middeleeuwen voorkwam.

Uiteraard zijn er geen directe bewijzen te vinden dat de hunebedbouwers zijn gestopt met het bouwen van hunebedden doordat de bevolking vrij plotseling was uitgedund door een ziekte zoals de pest maar het is wel een denkrichting om mee verder te gaan. Zeker nu de DNA technieken steeds beter worden en we een aantal tanden van de hunebedbouwers tot onze beschikking hebben kan het een interessante onderzoeksrichting zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.