Bomen waren in de prehistorie onmisbaar. Hout werd gebruikt als brandstof, maar ook als bouwhout, grondstof voor gereedschap, keukengerei, boten en als materiaal voor omheiningen. Maar ook kan het een voedselbron zijn. In dit artikel laten we zien hoe het zit met de appelboom.

Via archeologische bronnen kunnen we achterhalen welke bomen er groeiden door onderzoek naar zaden en pollen, maar dit geeft nog geen informatie over het gebruik. Vondsten van hout zijn zeldzaam door de vergankelijkheid van het materiaal. Door ook over grenzen te kijken en naar andere culturen kan er toch wel iets gezegd over het gebruik. Hieronder volgt een overzicht van de appelboom.

Malus sylvestris fruit, Vosseslag

De appelboom is een fruitboom die oorspronkelijk in wilde vorm in Europa voorkwam. Al 10.000 jaar geleden verzamelden de jager-verzamelaars dit fruit. De appels die we nu kennen, zijn het resultaat van een lang proces van kruisen. De wilde appel komt zeldzaam voor, o.a. langs beken in Drenthe en Gelderland. De Romeinen hebben verschillende appelsoorten geïntroduceerd. Eetbaar? Een appel is lekker en gezond!

Яблоня Lob

Geneeskrachtige werking?

Appels zouden kunnen helpen om o.a. verschillende vormen van kanker (longkanker, leverkanker, darmkanker en borstkanker) te voorkomen. Men vermoedt dat pectine, quercetine en naringine kankerwerende stoffen zijn. Appelschillen zouden extra gezond zijn tegen kanker. Voor mensen die allergisch zijn voor appels en berkenpollen zijn schillen echter juist niet goed omdat het allergeen net onder de schil zit.

Vrouwen in de overgang zouden door het eten van veel appels een hogere botdichtheid hebben, appels beschermen tegen osteoporose. Het wordt toegeschreven aan de werking van de stof phlorizine, een flavoide dat in appels, peren en kersen en sommige andere vruchten van bomen zit.

Appels zijn goed voor de hersenen. Hersenfuncties zoals het geheugen werken beter als men regelmatig een appel eet. Als je zwaar werk doet waar je je hoofd bij moet gebruiken of je studeert, dan is het extra verstandig een appel te eten. Misschien is het daarom zo dat veel mensen de neiging hebben een appel mee naar school of college nemen.

Appels zouden preventief werken tegen het ontstaan van de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Flavonol zou vrije radicalen die een rol spelen bij Alzheimer vangen en de in appel aanwezige magnesium zou Parkinson tegengaan. Over de gedachte of appels preventief werken of een gunstig effect hebben bij suikerziekte verschillen de meningen. Er wordt beweerd dat pectine in appels galacturonzuur aan het lichaam levert wat de insulinebehoefte vermindert. Er zijn echter patiënten die juist door het eten van een appel een sterke stijging van hun bloedsuikerwaarde krijgen.

Dat appels effectief zijn bij diarree wordt niet gedeeld met ervaringen uit de reguliere geneeskunde. Aanwezige suikers in appel kunnen diarree zelfs onderhouden zoals het geval is bij peuterdiarree. Eten van ten minste drie appels per dag tijdens een vermageringsdieet leidt tot meer gewichtsverlies. In appels zitten allerlei zuren die helpen bij de vetverbranding. Een appel is geen geneesmiddel maar wel een preventief middel om ziektes te voorkomen. ‘An apple a day keeps the doctor away’.

Sterappel dwarsdrsn

Recept Appelsap

Tekst: Eric Duiverman & Nadine Lemmers

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.