In Bretagne ligt in het departement Morbihan het plaatsje Carnac. Deze plaats, en dan vooral de omgeving, lijkt wel het gebied waar Asterix en Obelix ooit hebben gewoond. Overal menhirs, alignements (rijen stenen), cromlechs en andere prehistorische monumenten. Wat vooral kenmerkend is zijn de lange rijen met menhirs, soms wel duizenden stuks. Als je geïnteresseerd bent in hunebedden en aanverwante monumenten dan is dit een plek waar je zeker een keer in je leven naar toe moet gaan.
Een aantal jaren geleden zijn we met de tent naar Bretagne gegaan. Als je eenmaal in het gebied rondreist zie je al snel dat er, naast Carnac, nog veel meer prehistorische monumenten zijn te bezoeken in de omgeving. In twee artikelen laat ik zien wat er zoal in Bretagne aan prehistorische monumenten is te zien. In dit eerste artikel ga ik in op de lange rijen megalieten die vlakbij Carnac zijn te vinden.


Het hele terrein bij Carnac is op te delen in drie hoofdcomplexen met rijen stenen die met elkaar verbonden zijn. In totaal zijn er nog ongeveer 2600 stenen zichtbaar in het landschap, verspreid over een afstand van ongeveer 8 kilometer. De schatting is echter dat er wel 11.000 hebben gestaan. Het is nu al indrukwekkend, moet je je voorstellen hoe het eruit heeft gezien toen het er nog vier keer zoveel waren. Vroeger mocht je tussen de stenen doorlopen, dat kan helaas niet meer. Er staan hekken omheen, maar daarmee is het niet minder indrukwekkend.
De bouwers
Er is niet veel bekend over de mensen die de menhirs hebben neergezet en waarom. Er wordt vanuit gegaan dat de stenen generaties lang zijn neergezet, in het neolithicum, tussen 4500 v.Chr. en 2000 v.Chr. De precieze jaartallen zijn moeilijk te achterhalen omdat er weinig dateerbaar materiaal is gevonden. Wat wel bekend is, door het dateren van enkele vondsten, dat de belangrijkste fase rond 3300 v.Chr. was. Er zijn verschillende interpretaties waarom ze de stenen hebben neergezet, dat varieert van het vereren van voorouders tot astronomische redenen.
Meer informatie over de mensen die de monumenten hebben gebouwd is te vinden in het museum in Carnac en in het informatiecentrum pal naast het complex van Menec.
Complex van Menec
Het eerste complex bestaat uit de rijen (of alignements) menhirs van Menec. Hier staan 11 rijen met menhirs. Er staan hier meer dan 1000 stuks.

Het complex van Menec begint (aan de linkerkant van het kaartje) met een zogenaamde cromlech, dat is een soort van cirkel gevormd door grote stenen. De cirkel bestaat uit 62 stenen. In een veel latere tijd hebben mensen huizen gebouwd bij de cirkel. Dat geeft nu een bijzonder beeld, de cirkel loopt soms door de tuinen van huizen heen.



Vanuit de cromlech starten 12 rijen met menhirs. De grootste stenen staan aan de kant van de cromlech, verderop worden ze kleiner.

Complex van Kermario
Het tweede complex heet Kermario. De meeste stenen zijn hier groter dan in Menec. In totaal strekken ze uit over een afstand van 1,2 kilometer.



Complex van Kerlescan
Het derde complex heet Kerlescan, daar lopen 13 evenwijdige lanen met 540 menhirs.


In de directe omgeving liggen nog meer monumenten die gemakkelijk te bereiken zijn. Een van de monumenten die je ook zeker niet mag overslaan is de tumulus van St. Michel. Deze grafheuvel is meer dan 4000 jaar oud en ligt vlakbij Carnac. Er staat tegenwoordig een kerkje op. Vanaf de heuvel heb je een mooi uitzicht over de omgeving.

Meer informatie zie http://www.morbihan-toerisme.nl/home/onmisbaar-in-de-morbihan/menhirs-en-dolmens-in-de-morbihan
In een volgend artikel zal ik ingaan op andere prehistorische monumenten in het departement Morbihan in Bretagne.
Beste Harrie,
mooi artikel.
Je kunt (nog) vrij tussen de stenen lopen van oktober t/ maart. Doen.
Heel apart, een “coïncidentie”: PRECIES op het moment dat ik dit schrijf, hoor ik zachtjes/neemt de pc een filmpje op over Carnac, het veld met derechtopstaande stenen ……. (in ZDFinfo serie Stonehenge)
Les alignements de Carnac sont accessibles en visite libre d’octobre à mars. D’avril à septembre, afin de préserver le patrimimoine, seules des visites conférences payantes vous permettent d’entrer à l’intérieur des sites.
http://www.ot-carnac.fr/visite-menhirs-carnac
Beste Heer Wolters, Een prachtige fotoreportage van de alignementen bij o.a. Carnac. Het verwondert mij, dat zelfs in het voorlichtingscentrum ter plekke niets bekend is van het waarom dergelijke indrukwekkende manifestaties door onze verre voorouders zijn gebouwd. Onwaarschijnlijke theorieën worden ons voorgehouden. Misschien hebt U nooit kennisgemaakt met het werk van Adolphe Landspurg. Bijvoorbeeld het boek: Bretagne Magique & vibratoire. circuits insolites & mesures sacrés. Uitgever Guy Trédaniel . Het boek is via Bolkom verkrijgbaar (Franse uitgave) Een rondreis aan de hand van beschrijvingen stelt U in staat om het hoe en waarom te ontdekken van de talrijke historische monumenten. Men wordt uitgenodigd, om de verschijnselen te onderzoeken met behulp van wichelroede en pendel . Men ontdekt dan dat die steenrijen precies geplaatst zijn op de snijpunten van het aardstalen net dat bekend staat onder de naam Curry. 8.2. Je zou het kunnen vergelijken met acupunctuur . Dat zelfde geld voor de hunebedden, die ook op diezelfde Curry lijn geplaatst zijn. Interessant van dat Curry netwerk is ,dat er een conserverende werking van uit gaat. Dat zelfde verschijnsel ziet men in het kerkje van Wiewerd ,waar nog 4 geconserveerde lichamen te vinden zijn. De officiële uitleg is, dart Het raampje altijd open heeft gestaan ! Ik heb zelf de metingen gedaan en een wereld van verbazing en bewondering zal voor U opengaan.
GEachte heer Karthaus, dank voor uw mail. Er staan interessante tips in. Het blijft een enorme boeiende materie waar we waarschijnlijk nooit het hele verhaal van zullen begrijpen. Groet, Harrie Wolters