Prehistorie in Florida: “stonehenge” en indianen

0
3070

Florida, in de Verenigde Staten, is bekend om zijn plaatsen Tallahassee, Jacksonville, Miami, Orlando, Daytona Beach en Tampa. Bijzonder zijn de Florida Keys, een groot aantal eilanden ten zuiden van Miami, waaronder Key West. Bijzonder is het natuurgebied de Everglades met zijn bijzondere dieren, waaronder de alligator. Maar zijn hier sporen te vinden van de prehistorie?

florida2
De kust van de “keys”.
florida3
De “Everglades”.

Tot de ontdekking van Florida in 1513 n. Chr. leefden er indianenstammen. Gezien het ontbreken van geschreven bronnen kun je spreken van de prehistorie tot dan toe. Pas in 1556 n. Chr. vestigden de eerste Europese kolonisten zich in dit gebied. De prehistorie houdt hier op met de komst van de Europeanen. Tot het midden van de 18e eeuw is Florida in Spaanse handen, daarna wordt het Engels. Aan het einde van de 18e eeuw valt Florida weer in Spaanse handen en in de 19e eeuw wordt Florida onderdeel van de Verenigde Staten.

florida4
Bord bij de “Miami Circle.”

Van de indianen zijn weinig sporen overgebleven, maar toch niet helemaal. Midden in Miami staat de Miami Circle, een soort Stonehenge. Dit monument is gebouwd door de Tequesta, een indianenstam uit het oosten van Florida. Deze stam heeft Florida bevolkt van de derde eeuw v. Chr. tot aan de midden van de 18e eeuw wanneer de Britten Florida in handen krijgen. Door ziekten van Europeanen en slavenroof kromp het aantal Tequesta-indianen. Wat over is van de stam emigreert naar Cuba samen met zijn Spaanse bondgenoten in het midden van de 18e eeuw. De Tequesta leefde voornamelijk als nomade, ze visten en jaagden op o.a. alligators in de Everglades en verzamelden tropische vruchten.

florida5
Miami Circle 2016.

De Miami Circle is een cirkel van ruim 11 meter met meer dan 600 grondsporen. In de kalksteen (het moedergesteente) zijn 24 gaten te vinden. Het monument is ontdekt in 1998 en is zo’n 2000 jaar oud. In de omgeving van het monument zijn prehistorische artefacten, dierenbotten, houtskool en schelpen gevonden. De archeologische vondsten zijn te bewonderen in het museum HistoryMiami. De onderzoekers zien de gaten als paalgaten voor een soort structuur, waarschijnlijk van een kegelvormig gebouw met een gat in de top. Het lijkt voor de hand dat het gaat om een gebouw voor ceremonies en rituelen.

florida6
De gaten van de Miami Circle.

Na het vertrek van de inheemse stammen komen er nieuwe inwoners, waaronder Cubaanse vissers. De voorouders van de stammen Miccosukkee en Seminoles zochten een toevluchtsoord in het gebied wat nu Florida heet. Ze vluchten weg van de pogingen van de overheid om hen te verwijderen en te plaatsen in reservaten. Deze stammen Miccosukkee en Seminoles wonen tot vandaag de dag in het gebied Everglades. Doordat veel mensen zich vestigen in Florida ontstaan er veel problemen met de indianen, zo zijn er de Seminolenoorlogen ontstaan.

Seminole family Cypress TigerOm meer te weten te komen over Seminoles kun je het museum Ah-Tah-Thi-Ki Museum (http://www.ahtahthiki.com/) bezoeken. Hier leer je meer over hun leven. Opmerkelijk zijn de vele verbindingen die gelegd kunnen worden met de prehistorie in onze gebieden. De indianenstammen blijken een grote kennis te hebben van hun omgeving en gebruiken de natuur optimaal. Ze looien leer, kennen het proces van fermenteren om giftige planten te ontdoen van hun gif, gebruiken wilde planten om meel te vergaren, leggen kleine akkers aan om gewassen te verbouwen en hebben een speciale manier van het gebruik van vuur. Voor mij was het een eyeopener dat ook indianen slaven hielden. Na een museumbezoek maak je een wandeling door de natuur waarbij je kennis maakt met de tradities en ambachten van de Seminoles. Kortom een bezoek waard!

SEMINOLE (Ship) (c112-02-26)Ook in Florida kunt u een tijdreis maken naar de prehistorie! We raden u aan tijdens de reis in Florida op zoek te gaan naar de sporen van indianen, een fascinerende geschiedenis.

Locatie Miami Circle: The Miami River Circle, Brickell Point, Miami (USA)

Tekst en foto’s: Nadine Lemmers

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.