Het geheim van Oek: het ontstaan van een tentoonstelling

0
3046

Vrijdag 15 juli is de Oek-tentoonstelling geopend. Voor velen in het Hunebedcentrum was dit de pluim op het werk dat voorafgegaan is aan de opening. Want een tentoonstelling als deze staat niet zomaar. In dit artikel leest u wat er vooraf gaat aan het maken van een tentoonstelling en hoe deze in elkaar word gezet.

oeka

De basis
De boeken van Oek zijn geschreven door Hein Klompmaker, de directeur van het Hunebedcentrum. Oek is een zesjarig jongetje uit de tijd van de hunebedbouwers die heel veel avonturen meemaakt samen met zijn hond Max. In de tentoonstelling ‘Het geheim achter Oek’ wordt een beeld gegeven aan wat er vooraf gaat aan het schrijven van deze boeken. Want de boeken over Oek zijn geen stripboeken zonder enige context. De boeken van Oek zijn bedoeld om kinderen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de tijd van de hunebedbouwers, waarbij de inhoud van de boeken moet kloppen met wat er bewezen kan worden aan de hand van archeologische vondsten en opgravingen.

Het idee: Oek als tentoonstelling
De eerste brainstormsessies voor de keuze van de tentoonstelling werden al in januari gehouden, want een tentoonstelling vergt planning. In alle jaren dat Oek al onderdeel is van het Hunebedcentrum, heeft het museum nog nooit een tentoonstelling gehad over Oek. Over Oek zijn vijf boeken verschenen, namelijk: “De wereld van Oek – kind van hunebedbouwers”, “De wereld van Oek – Oek en het vuur”, ”De wereld van Oek – Oek gaat op reis” , “De wereld van Oek – Oek en de vreemdeling” en “De wereld van Oek – Oek en opa”. Daarnaast zijn er ook een film en een heuse musical verschenen over Oek. Alles opgeteld werd het na het vijfde Oek-boek echt wel eens tijd om een tentoonstelling te wijden aan ‘onze’ Oek.

oekb

Van idee naar concept tentoonstelling
Als het onderwerp van een tentoonstelling is bepaald moet natuurlijk bepaald worden wat de inhoud van de tentoonstelling wordt. Want iedereen heeft natuurlijk zijn eigen invulling als het gaat om Oek. En omdat wij een museum zijn voor zowel kinderen als volwassenen willen we dit ook terug laten komen in de tentoonstelling, daarom is er voor gekozen om in deze tentoonstelling te kijken naar de achtergrond van het verhaal van Oek. Dus om te kijken naar de archeologische vondsten die de basis vormden voor het verhaal van Oek.

Wanneer je een hoofdonderwerp hebt dat enigszins is toegespitst dan moeten hieronder thema’s komen hangen. Maar na een paar rondes brainstormen zijn de thema’s binnen de tentoonstelling bekent, en natuurlijk fungeren de vijf boeken, de musical en de film als leidraad voor het bepalen van deze onderwerpen. Enkele van deze thema’s zijn aardewerk, landbouw, vuursteen, kou, dieren, potten en pannen. Hein Klompmaker is toen aan de slag gegaan met het schrijven van teksten passende bij de onderwerpen die gekozen zijn. Deze teksten zijn te lezen op de banieren in de tentoonstelling.

Vormgeving van een tentoonstelling
De teksten op de banieren komen daar natuurlijk niet vanzelf te staan, deze zijn door de vormgeefster Fia Visser van het Hunebedcentrum, ondersteund door tekeningen vanuit de Oek-boeken van illustrator Roelof Wijtsma, in elkaar gezet.

oekc

‘Een beeld zegt meer dan duizend woorden’
Om de geschreven taal te ondersteunen is een filmpje gemaakt waarin uitleg wordt gegeven over het tot leven brengen van Oek.

oekd

De objecten vitrine
Er wordt in een tentoonstelling ook altijd gebruik gemaakt van vitrines en moderne media. De vitrines worden gevuld met objecten die bijdragen aan het verhaal van een tentoonstelling. In deze vitrine komen de ‘echte’ objecten aan de orde. In deze vitrine is gekozen voor het zichtbaar maken van de prehistorische bronnen zoals aardewerk en een maalsteen. Hier wordt de link gelegd tussen echt object, een replica en een illustratie uit het boek, dit alles passende bij de thema’s van de tentoonstelling.

oeke

De boeken vitrine
De vitrines laten zowel echte objecten van 5000 jaar oud zien als replica’s. Maar ook een vitrine met alle (archeologische) kinderboeken over de prehistorie mag niet ontbreken. Deze laatste vitrine is ingericht door Dhr. F. van der Beemd samen met Dhr. S. van der Zee. Beiden hebben uit hun eigen collecties diverse kinderboeken in bruikleen gegeven zodat te zien is welke kinderboeken er bestaan over de prehistorie, hierbij valt te denken aan de Donald Duck Drenthe editie en ook onze eigen Oek-boeken ontbreken niet.

oekf

Kleurhoekje
Oek is een jongetje van zes jaar oud, die in zijn tijd mooie tekeningen in het zand met takjes maakte. En om in het thema tekenen te blijven hebben we kleurplaten liggen die de kinderen kunnen inkleuren. En als ze hun kleurplaat inleveren kunnen ze kans maken op een leuke prijs!

oekg

Met dank aan:
Natuurlijk kan een expositie niet tot stand komen zonder subsidiënten, daarom willen wij als Hunebedcentrum op deze plaats nogmaals alle instellingen, bedrijven en personen die hebben meegeholpen aan de realisatie heel hartelijk danken!

oekh

Auteur: Sabine van Wijk

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.