Hunebedden & Pokémon Go: een actieve combinatie!?

0
2912

Wie de laatste week het nieuws heeft gevolgd weet dat Nederland, en dan vooral de jongeren, in de ban zijn van het spelletje Pokémon Go. Maar wat heeft dat spelletje met het Hunebedcentrum te maken? Dat ga ik u uitleggen.

Het spel
Pokémons zijn fictieve wezentjes ooit bedacht door het bedrijf Nintendo, deze wezentjes zijn vaak gebaseerd op echte dieren en dat komt in de naam van het wezentje, de Pokémon, terug.
Met het spel Pokémon Go, is het de bedoeling dat je met je telefoon op pad gaat en dat je Pokémons gaat vangen, Je telefoon geeft een GPS-signaal af waar je bent en het spel heeft op alles locaties Pokémons verstopt, hierdoor moet je echt gaan wandelen om Pokémons tegen te komen.
Maar je kunt niet zomaar een Pokémon vangen, daar heb je Pokéballs voor nodig. Je vangt zo’n Pokémon dus in een bal. Deze Pokéballs kun je verkrijgen bij de Pokéstops. Deze stops zijn bijzondere locaties in openbaar gebied.
Maar je moet ook wat kunnen met je verzamelde Pokémons, dus ze kunnen met elkaar de strijd aan in een Pokégym.

pokemon1
Figuur 1. Pokéballs
pokemon2
Figuur 2. D27 als Pokégym

De techniek achter Pokémon Go.
Het spel Pokémon Go is een zogenaamd augmented reality-spel, dit houdt in dat je telefoon het gebied waar je bent projecteert op je beeldscherm. En daaroverheen wordt het spel van Pokémons vangen geprojecteerd. Dit is een fantastische techniek die ervoor zorgt dat mensen aan de wandel gaan, en tegelijkertijd ook wat leuks doen. Deze techniek die ook in musea gebruikt zou kunnen worden, zou een museumbezoekje voor jongere bezoekers met een smartphone aantrekkelijk kunnen maken!

pokemon3
Figuur 3. Augmented reality in het spel

Pokémons en het Hunebedcentrum
Maar nu denkt u, leuk dat spel, maar wat heeft dat met het Hunebedcentrum te maken? Nou het Hunebedcentrum is op het terrein de troste ‘eigenaar’ van vier Pokéstops en één Pokégym. Dus u kunt op vier locaties de Pokéballs verkrijgen om op jacht te gaan naar Pokémons. En wanneer u klaar voor de strijd bent, kunt u bij het Hunebed D27, het grootste hunebed van Nederland, de Pokémons tegen elkaar laten strijden.

Maar stiekem zijn we nu wel een beetje trots met het feit dat ‘ons’ hunebed een echte Pokégym is. En een positief bijkomend effect is dat we de afgelopen weken meer jonger bezoekers bij het hunebed hebben gezien. Daar zijn we natuurlijk het Hunebedcentrum voor, om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van het feit dat hunebedden bestaan én dat ze zo bijzonder zijn. Dus we nodigen iedereen van harte uit om een bezoekje te brengen aan het hunebed, al dan niet met smartphone.

pokemon4
Figuur 4. Het “Groninger onderonsje” als Pokéstop
pokemon5
iguur 5. Het “Oek-beeld” als Pokéstop
pokemon6
Figuur 6. De “Life Wall” als Pokéstop

Auteur: Sabine van Wijk & Co-auteur: Tim Lassche

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.