Lezingenserie – wat zit er onder onze voeten

0
3098

Lezingen cyclus 2016/2017

Wat zit er onder onze voeten

Van Aardkern tot Aardoppervlakte

De Nederlandse Geologische Vereniging ( NGV) heeft in samenwerking met het Hunebedcentrum in Borger de afgelopen jaren een aantal succesvolle lezingenseries over geologische onderwerpen georganiseerd.  Dat gaan we ook dit jaar weer doen.

Voor het seizoen 2016/2017 hebben we als onderwerp gekozen “WAT ZIT ER ONDER ONZE VOETEN – VAN AARDKERN TOT AARDOPPERVLAKTE “. We beginnen ons verhaal met een overzicht van de gesteenten en mineralen in de kern, mantel en diepe aardkorst om vervolgens de gesteenten van de bovenste 10 km van de aardkorst en hun geologische geschiedenis in meer detail te bespreken.

Door plaat tektonische bewegingen heeft Nederland zich door de loop van de tijd over een groot deel van de aardbol bewogen, van diep op het zuidelijk halfrond in het Paleozoïcum via de evenaar tot hoog op het noordelijk halfrond in het hier en nu. Gedurende deze zwerftocht heeft Nederland veel verschillende landschappen gekend, variërend van zeeën met koraalriffen, tropische regenwouden, sahara-achtige woestijnen, bergstreken bedekt met bossen en meren, tot een landschap van toendra’s en gletsjers.

Het leek ons interessant om in een serie van weer vijf lezingen deze geschiedenis uit de doeken te doen zodat u zich een beeld kunt vormen van wat zich onder uw voeten bevindt en hoe dat zo gekomen is.

De lezingen worden gehouden op zondagen in het Hunebedcentrum in Borger en beginnen om 14.00 uur. U kunt zich opgeven via e-mail: hwolters@hunebedcentrum.nl

De entree voor de lezingen is 5 euro per lezing, dat is inclusief een kop koffie of thee.

De onderwerpen die aan bod komen zijn de volgende:

Zondag 30 oktober 2016; Aardkern en Mantel; samenstelling, mineralen, wat weten we wel/niet, etc.; Spreker Prof. Wim Spakman, UU

Zondag 20 november 2016; Structurele geologie van de Nederlandse ondergrond; breuken, plooien, horsten en slenken, invloed Caledonische, Hercynische en Alpine orogenesen; Spreker Prof. Jan de Jager, UU

Zondag 11 december 2016; Nederland in het Palaeozoicum; sedimentologie, klimaat, flora en fauna; Spreker Dr. Daan de Hartog Jager, NAM BV

Zondag 15 januari 2017; Nederland in het Mesozoicum en Tertiair; sedimentologie, klimaat, flora en fauna; Spreker Dr. John Jagt, Nat Hist. Museum, Maastricht

Zondag 12 februari 2017; Nederland in het Kwartair; Pleistoceen en Holoceen, ijstijden, sedimenten, kustvorming, etc.; Spreker, Dr. Wim de Gans, TNO, Utrecht

mammoetsteppe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.