Prehistorische monumenten in Bretagne

0
5191

Wie naar Bretagne, in het westen van Frankrijk, gaat komt vroeg of laat prehistorische monumenten tegen. Het gebied kent een zeer oude bewoningsgeschiedenis en dat zie je terug in de vele monumenten. Je vindt de monumenten uit de steentijd in allerlei vormen, van rijen stenen (alignements), cromlechs (rijen stenen in ronde vormen), menhirs, hunebedachtige bouwwerken, grafheuvels enz. Er liggen er duizenden. In een vorig artikel heb ik het gebied van Carnac beschreven. In dit artikel ga ik in op een aantal andere zeer interessante monumenten, voornamelijk in het departement Morbihan in de omgeving van Carnac.

Bretagne, een mooi vakantiegebied.

Bretagne ligt in westen van Frankrijk. Het heeft een eigen karakter ten opzichte van andere gebieden in Frankrijk. Het is een schiereiland en bestaat uit de departementen Côtes-d’Armor,  Finistere, Ille-et-Vilaine en Morbihan. Het gebied heeft een kustlijn van meer dan 1200 kilometer. Het landschap van Bretagne wordt gekenmerkt door grote stenen, baaien, ruige rotskusten, zandstranden en een prachtig binnenland. In Bretagne heerst een zacht zeeklimaat. Het binnenland van Bretagne bestaat uit (oer)bossen, weilanden en groene heuvels.

carte-france-bretagne

In dit artikel gaat het om prehistorische monumenten in het departement Morbihan.

carte-bretagne-departements-fr

bretagne5
Bretagne heeft vele prachtig ruige kusten die voornamelijk bestaan uit roze graniet.
bretagne7
Rotsen van graniet, zoals ze veel te vinden zijn in Bretagne.
De kusten bestaan niet altijd uit ruige kusten, soms zijn het mooie stranden.
De kusten bestaan niet altijd uit ruige kusten, soms zijn het mooie stranden.
bretagne4
Het binnenland kent vele zeer oude bossen.
bretagne3
Een bezoek aan Bretagne is niet compleet zonder een galette te hebben geprobeerd.

Op stap naar de prehistorische monumenten

Locmariaquer

De eerste locatie die we bezoeken is de parkachtige omgeving van Locmariaquer. Het ligt niet ver van Carnac aan de kust. Op het terrein zijn een drietal beroemde monumenten te zien. Table des Marchands, Grand Menhir en de Tumulus d’Er-Grah. We  beginnen met de Table des Marchands.

loc1
Locmariaquer, een park met prehistorische monumenten
427_001
Oude prent uit 1850, zonder dekheuvel

De Tables des Marchands is een van de beroemdste steentijd monumenten in de Morbihan. Hij is gebouwd tussen 3900 en 3800 v. Chr. Tot 1937 was het een open monument zonder dekheuvel. In dat jaar hebben ze hem teruggebouwd zoals hij er waarschijnlijk ooit heeft uitgezien. Dit is zoals we hem nu kunnen bezoeken. Het bijzondere aan dit momument zijn, naast de gigantische deksteen van 6,5 bij 4 meter, de vele tekeningen die in de stenen zijn gegraveerd (onder andere in de dekplaten). Het meest bijzondere is de achterste steen met allerlei symbolen, waaronder 56 kromstaven in vier rijen. De betekenis ervan is onbekend.

loc2
Ingang van de Tables des Marchands
loc4
De beroemde steen, achterin het monument, vol symbolen.
loc5
Detailopname van de beroemde steen met afbeeldingen van kromstaven. De betekenis hiervan is niet bekend.
loc6
De ingang van de Table des Marchands

Het tweede monument op het terrein is de 170 meter lange Tumulus d’Er-Grah. Deze is ouder dan de Tables des Merchands en is tussen 4000 en 4500 v. Chr. gebouwd.

loc9
Tumulus d’Er-Grah
loc3
Tumulus d’Er-Grah

Het derde monument op het terrein is de gebroken menhir. Hij wordt ook wel de Steen van de Hekserij genoemd. Het is de grootste menhir ter wereld, heeft een lengte van 20 meter en heeft een gewicht van 347 ton. Hij is helaas in vier stukken gebroken. Het blok steen komt waarschijnlijk uit een oude steengroeve, 4 kilometer verderop.

loc7
De grootste menhir ter wereld ligt in 4 stukken op de grond.

loc8

Dolmen van Mane Kerioned

Niet ver van Carnac (3,5 km noordelijk) liggen drie dolmen. Twee zonder dekheuvel en eentje met een dekheuvel. Die met de dekheuvel is gestaureerd. De reden is dat in deze dolmen in een aantal stenen inscripties te vinden zijn.

mane1

mane3

mane4

mane6
De gerestaureerde grafheuvel waarin stenen met inscripties zijn te vinden

23_B_Dolmens_de_Mane_Kerioned_Carnac

Quadrilatere

De volgende plek die we bezoeken is Quadrilatere. Het ligt ten noorden van Carnac in de bossen. Het is een rechthoekig terrein van 37 bij 7 meter. Waarschijnlijk heeft in het midden ooit een grafheuvel gelegen. Daar is nu niets meer van terug te vinden.

quad1

quad2

quad3

quad4

quad5

Golfe du Morbihan/Gavrinis

De volgende locatie die we bezoeken is de Golfe du Morbihan. We gaan naar Gavrinis. Dit kun je alleen bezoeken met een bootje die op gezette tijden vanuit de haven vertrekt. Ter plekke aangekomen staan een aantal gidsen klaar die het verhaal van het bijzondere monument vertellen.

gavrinis2
Rondom de Golfe du Morbihan liggen meerdere prehistorische monumenten
gavrinis1
Cairn de Gavrinis, 3500 v. Christus

gavrinis3

gavrinis5

gavrinis4

Dolmen van Crucuno

Een zeer bijzonder megalithisch monument is de Dolmen van Crucuno in Plouharnel. Oorspronkelijk is hij nog groter geweest. Meerdere stenen zijn gebruikt in bouwwerken in het dorp.

huis1
Dolmen de Crucuno

huis3

Dolmen mane Croch

De dolmen van Mane Croch bestaat uit een gezelschap van een aantal dolmen bij elkaar.

croch1
Dollmen van Mane Croch

croch2

croch3
Een groepje dolmen bij elkaar, het lijkt wel een kabouterdorp.

Dolmen van Kerival

En omdat we er niet genoeg van krijgen, hier nog eentje – de Dolmen van Kerival.

keriaval1

keriaval2

keriaval3

keriaval4

De monumenten beschreven in dit artikel geven een beeld van de diverse soorten prehistorische overblijfselen in het departement Morbihan. De meeste beschreven monumenten liggen in de omgeving van Carnac. Wie geinteresseerd is in de prehistorie moet echt eens een vakantie doorbrengen in dit gebied.

Voor meer informatie over Morbihan en de vele monumenten zie  http://www.morbihan-toerisme.nl/home/onmisbaar-in-de-morbihan/menhirs-en-dolmens-in-de-morbihan. U ziet op deze website dat er nog veel meer prehistorische monumenten in het gebied liggen dan ik hier heb beschreven.

Door Harrie Wolters

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.