Vlinders tellen in het Oertijdpark

0
1982
Foto: Davado

Vrijdag 5 augustus organiseert het Hunebedcentrum in samenwerking met IVN Borger-Odoorn en Geopark de Hondsrug de landelijke Tuinvlindertelling in de Idylle. Elk jaar organiseert de Vlinderstichting deze tellingen in augustus. De reden hiervoor is dat het niet goed gaat met de Nederlandse dagvlinders. Door de tellingen komen we er achter hoe het gaat met de vlinders en krijgt de Vlinderstichting een goed beeld van de natuur in allerlei leefgebieden. Helpt u ons mee? Bij het betreden ontvangt u een formulier en we vragen u dan ook deze in te vullen en in te leveren. Voor vragen kunt u terecht bij de educatief medewerker Nadine Lemmers.

vlinders1
Figuur 1. Distelvlinder.

Idylle

In 2013 is bij het Hunebedcentrum een prachtige idylletuingemaakt waar vlinders, bijen en mensen gebruik van maken. Deze bloemrijke plek is in samenwerking met IVN Borger-Odoorn, Vlinderstichting en Nederlandse Bijenhouders Vereniging tot stand gekomen met steun van de Nationale Postcode Loterij. De tuin is gerealiseerd door de fa. A.J. van der Werf uit Bedum in samenwerking met de fa. de Roo Drenthe uit Stadskanaal. Voor bezoekers aan het Oertijdpark een genot om de dieren te bewonderen en voor de bijen en vlinders een plek om te voeden, voort te planten en te overleven. In 2014 is de Idylle officieel geopend en de eerste telling leverde op: 214 vlinders van 13 verschillende soorten. In 2016 zijn we dan ook benieuwd naar de nieuwe waarnemingen! Doet u mee?

vlinders2
Figuur 2. Dagpauwoog.

Hoe ga je te werk?

Leer de vlinders herkennen aan de hand van de kenmerken van elk soort. De aantallen en soorten worden doorgegeven aan de Vlinderstichting. Hoe ga je te werk bij een vlindertelling? Loop een vaste route door de Idylle en noteer alle vlinders. Je kunt hiervoor het telformulier gebruiken Het tellen gaat het beste op een zonnig moment. Vul voor elke dag een telformulier in.

In de omgeving van het Hunebedcentrum zijn heel wat vlinders te zien. In dit artikel geven we een overzicht van wat je kunt verwachten in deze unieke omgeving. Vlinders zijn gevleugelde insecten en er zijn zo’n 160.000 soorten bekend. Vlinders zijn bekend om hun bonte kleuren. De rupsen (larven) van de vlinders voeden zich met planten en daardoor kunnen gewassen grote schade ondervinden. De zogenaamde brandharen van sommige soorten kunnen een allergische reactie veroorzaken bij mensen.

Tellingen
De volgende vlinders en rupsen hebben we tot nu toe gespot:
1. Bont zandoogje (vlinder) ,
2. Bruin zandoogje (vlinder),
3. Citroenvlinder (vlinder),
4. Dagpauwoog (vlinder),
5. Distelvlinder (vlinder),
6. Gehakkelde aurelia (vlinder),
7. Groot koolwitje (vlinder),
8. Icarusblauwtje (vlinder),
9. Klein geaderd witje (vlinder),
10. Kleine vos (vlinder),
11. Kleine vuurvlinder (vlinder),
12. Klein koolwitje (vlinder),
13. Koevinkje (vlinder),
14. Oranje luzernevlinder (vlinder),
15. Oranjezandoogje (vlinder) ,
16. Sint-Jacobsvlinder (rups en vlinder),
17. En Zwartsprietdikkopje (vlinder).

Heeft u ook een vlinder gezien bij het Hunebedcentrum? Mail deze (liefst met foto) naar communicatie@hunebedcentrum.nl.

vlinders3
Figuur 3. Klein koolwitje.

Wilt u meer weten?

• Download de vlindermee-app, gratis voor iPhone en Android.

Door Nadine Lemmers

Fotografie: Davado

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.