Hunebedbouwers aan het woord – Taalroute Borger

0
2482
Hunebedbouwers aan het woord - Taalroute Borger
Foto: Davado

Hunebedbouwers aan het woord – Taalroute Borger

Deze activiteit “Hunebedbouwers aan het woord – Taalroute Borger” was onderdeel van Taalroute Borger in het kader van de Week van Alfabetisering. In deze Week van de Alfabetisering 2016 (5 t/m 11 september) brengen allerlei organisaties in heel Nederland laaggeletterdheid onder de aandacht. De organisaties proberen met inspirerende activiteiten het publiek te bereiken. In Nederland worden ruim 3.300 activiteiten georganiseerd, zo ook in Borger.

Activiteit – Hunebedbouwers aan het woord – Taalroute Borger

Maandag 5 september is in Borger de ‘Taalroute Borger’ gelopen. Vooraf zijn bij het Hunebedcentrum oude boeken opgehangen en fakkels geplaatst om de route te markeren, want met deze fakkels en boeken ontstond een mysterieuze sfeer, zelfs al bij daglicht. Zoals vaker liep de route langs het hunebed en de hunebedbouwers en weer terug naar het centrum van Borger. De hunebedbouwers Heleen, Stieneke en Yvonne ontvingen de wandelaars bij het hunebed met prachtige vergalen het grootste hunebed van Nederland. Net als in de prehistorie waren de hunebedbouwers druk bezig met hun werkzaamheden. Terwijl zij hun verhaal vertelden, bewerkten ze vuursteen tot gereedschappen en sponnen ze vlas tot een draad. Ontdek meer verhalen over de oertijd.

Hunebedbouwers aan het woord - Taalroute Borger
Hunebedbouwers aan het woord.

Taalroute Borger – Hunebedbouwers aan het woord

De deelnemers wandelden door Borger langs huizen en plekken waar mensen binnen mochten lopen. Op de plekken kon worden geluisterd naar een voorleesverhaal of vertelling. Het start- en eindpunt was de Bibliotheek Borger. De taalroute was bedoeld voor volwassenen en kinderen, want op elke locatie was een voorleesverhaal of vertelling van maximaal 10 minuten. De route bevatte de volgende tussenstops:

  • Eerst langs Eike Volgelzang op Torenlaan 12,
  • Daarna naar Hunebedcentrum op Hunebedstraat 27,
  • Vervolgens langs de Gouden Zon op Bronnegerstraat 25,
  • Als vierde waren David en Alie van de Tangenborgh op Hoofdstraat 48A aan de beurt,
  • De vijfde locatie was Ger Veenstra op Bronnegerstraat 3,
  • Als een na laatste was Mini Onrust op Hamrik 51,
  • En het laatste verhaal was te horen bij Logopedist Hunzehuys op Molenstraat 3.

De eerste ronde vond plaats van 15.30 uur tot 17.30 uur en de tweede ronde van 18.30 uur tot 20.30 uur. De avond werd afgesloten in de Bibliotheek Borger om 20.30 uur.

Verrassing – onze burgemeester

Als verrassing kwam de burgemeester van Borger-Odoorn, Jan Seton, bij ‘ons’ hunebed langs voor een verhaal. Met het sociaal team van de gemeente Borger-Odoorn kwam hij de verhalen en vertellingen ontdekken.

Hunebedbouwers aan het woord - Taalroute Borger
Hunebedbouwers aan het woord naast onze burgemeester.

Dankwoord Hunebedbouwers aan het woord – Taalroute Borger

De activiteit was georganiseerd door Bibliotheken Borger-Odoorn, Sociale Teams Borger-Odoorn en Gemeente Borger-Odoorn. De avond was een succes met dank aan allen.

https://www.hunebednieuwscafe.nl/category/oerverhalen/

Door Nadine Lemmers en Tim Lassche

Hunebedbouwers aan het woord - Taalroute Borger
Hunebedbouwers aan het woord.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.