Foto: Davado

Deze activiteit was onderdeel van Taalroute Borger in het kader van de Week van Alfabetisering

In de Week van de Alfabetisering 2016 (5 t/m 11 september) brengen allerlei organisaties in heel Nederland via inspirerende activiteiten laaggeletterdheid onder de aandacht. In Nederland worden ruim 3300 activiteiten georganiseerd, zo ook in Borger.

Maandag 5 september werd in Borger de ‘Taalroute Borger’ georganiseerd. Ter voorbereiding werden bij het Hunebedcentrum oude boeken opgehangen en fakkels geplaatst om de route te markeren langs het hunebed en de hunebedbouwers en weer terug naar het centrum van Borger. Met de fakkels ontstond een mysterieuze sfeer, zelfs al bij daglicht. De hunebedbouwers Heleen, Stieneke en Yvonne hebben mensen bij het hunebed ontvangen en hebben verhalen verteld over het grootste hunebed van Nederland. Net als in de prehistorie waren de hunebedbouwers druk bezig met hun werkzaamheden. Terwijl zij hun verhaal vertelden, bewerkten ze vuursteen tot gereedschappen en sponnen ze vlas tot een draad.

taal2

De deelnemers wandelden door Borger langs huizen en plekken waar mensen binnen mochten lopen om te luisteren naar een voorleesverhaal of vertelling. Het start- en eindpunt was de Bibliotheek Borger. De taalroute was bedoeld voor volwassenen en kinderen. Elk voorleesverhaal en vertelling, per locatie, duurde ongeveer 10 minuten. De route bevatte de volgende tussenstops: Eike Volgelzang op Torenlaan 12, Hunebedcentrum op Hunebedstraat 27, Gouden Zon op Bronnegerstraat 25, David en Alie van de Tangenborgh op Hoofdstraat 48A, Ger Veenstra op Bronnegerstraat 3, Mini Onrust op Hamrik 51 en Logopedist Hunzehuys op Molenstraat 3. De eerste ronde vond plaats van 15.30 uur tot 17.30 uur en de tweede ronde van 18.30 uur tot 20.30 uur. De avond werd afgesloten in de Bibliotheek Borger om 20.30 uur.

Als verrassing kwam de burgemeester van Borger-Odoorn, Jan Seton, bij ‘ons’ hunebed langs voor een verhaal. Hij kwam samen met het sociaal team van de gemeente.

taal3

De activiteit was georganiseerd door Bibliotheken Borger-Odoorn, Sociale Teams Borger-Odoorn en Gemeente Borger-Odoorn. De avond was een succes met dank aan allen. Volgend jaar weer?

Door Nadine Lemmers en Tim Lassche

taal4

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.