Pantalica – de grootste dodenstad van Europa

1
3949

Ieder jaar gaan we op zoek naar een bijzondere vakantiebestemming. Dit keer was Sicilie aan de beurt. Al heel lang wilden we graag de Etna en de vulkanen van de Eolische eilanden zien. Maar er is uiteraard meer te zien op Siclie dan vulkanen. In het reisgidsje zag ik een korte beschrijving staan van de Necropolis van Pantalica. Er stond dat dit de grootste dodenstad (begraafplaats) uit de bronstijd van Europa is. Dan zit er maar een ding op en dat is het met eigen ogen gaan zien.

Na een tocht van tweeenhalf uur rijden over snelwegen, kleine plattelandsweggetjes en kronkelende straten met druk rijdende Italianen kwamen we aan bij de locatie. Het ligt op een prachtige plek in het Zuidoosten van Sicilie, ongeveer 40 kilometer van Syracuse. Op een gegeven moment kun je niet verder en ben je ook echt aan het eind van een vallei. Het enige wat we zagen waren drie auto’s en een klein hokje waar iemand in zat. Toch maar even vragen of we wel op de goede plek zaten. En jawel, we zaten goed. Toch wel bijzonder dat zo’n bijzondere plek, dat sinds 2005 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, zo goed verstopt is en er bijna geen bezoekers zijn. Maar dat maakt het voor ons uiteraard wel extra leuk, want we hebben de plek helemaal voor onszelf deze middag.

sicilia3

sicilia

wooden-signs-inside-natural-reserve-necropolis-pantalica-sicily-61937605

Na een wandelingetje van een half uur zien we de eerste rotsgraven, daarna nog meer en nog meer en nog veel meer.

d1
Start van de wandeling in de vallei van de rivier Anapo
d2
Al snel zien we de eerste graven uitgehakt in de rotswanden van de vallei.

De necropolis (=dodenstad) van Pantalica is een verzameling begraafplaasten waarvan de afzonderlijke graven uit de rotsen zijn gehakt. Ze dateren van de 7e tot de 13e voor Christus, de bronstijd. Er zijn in totaal meer dan 4000 tombes. Ze zijn allemaal te vinden langs de oevers van het riviertje de Anapo.

De Italiaanse archeoloog Paolo Orsi heeft opgravingen gedaan in de vallei tussen 1895 en 1910. De meeste tombes waren toen al lang leeggehaald maar gelukkig niet allemaal. De vondsten bestonden uit rood aardewerk, metalen objecten (inclusief wapens) en onderdelen van kleding zoals broches (fibula) en ringen. Uit de opgravingen bleek dat in de meeste tombes tussen 1 en 7 lichamen hebben gelegen . Er zijn zowel mannen als vrouwen in bijgezet. De meeste tombes zijn meerdere keren geopend in het verleden om lichamen bij te zetten. De vondsten zijn te vinden in het museum in Syracuse in Zuidoost Sicilie.

?????????????
De Italiaanse archeoloog Paolo Orsi,
d3
Overal waar je loopt zie je de rotsgraven

da

d7

d8

db

1_z-20140917170030
In latere periodes zijn mensen ook in de vallei gaan wonen. Deze foto is genomen vanuit een rotswoning.
dg
Sommige graven zijn aanzienlijk groter
df
Onder in het dal ligt het idyllische riviertje de Anapo

 

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.