Dolmen van Antequera, Spanje

0
3800

In Andalusie, in het zuiden van Spanje, ligt Antequera, een prachtige stad met een rijke geschiedenis. De meeste toeristen rijden er langs op weg naar een van de bekende bestemmingen in het gebied. Dat is zonde want de stad heeft veel te bieden. Vooral voor de liefhebber van prehistorische monumenten is het een van de mooiste plekken in Europa. Dat komt omdat in de directe omgeving een aantal unieke prehistorische monumenten (4000 jaar oud) zijn te vinden. Ze staan sinds 2016 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In dit artikel laat ik u zien dat een reis naar Antequera zeer de moeite waard is.

Antequera 

provinces_map
Antequera ligt in het zuiden van Spanje, in Andalusie
antequera
antequerap
De stad Antequera

Peña de los Enamorados

Vanuit de stad is een bijzondere rots te zien. Dit is de Peña de los Enamorados (‘Rots der Geliefden’), genoemd naar de legende van een jonge christen en zijn Moorse geliefde die samen van de rots sprongen terwijl zij werden achtervolgd door Moorse soldaten. Deze rots heeft, zeer waarschijnlijk, in de prehistorie een belangrijke rol gespeeld. Als je naar de foto kijkt en je hoofd scheef houdt zie je dat de rots op een gezicht lijkt (links de kin, rechts het voorhoofd). De drie dolmen in de directe omgeving staan via een lijn in verbinding met deze rots.

antequeraq
Peña de los Enamorados, als je je hoofd scheef houdt kun je een gezicht zien in de rots (links de kin, rechts het voorhoofd)
antequera-dolmens-map
Kaart van het gebied met de dolmen en de rotsformatie (rechtsboven). De rode punten zijn de drie dolmen, ze staan in een lijn met de kin van de rotsformatie.

Dolmen de Menga

De Dolmen van Menga (Dolmen de Menga in het Spaans) is een megalithisch graf van meer dan 4000 jaar oud (bronstijd). Het is een van de grootste prehistorische monumenten in Europa. Het is 25 meter lang, 5 meter breed en 4 meter hoog. Er zijn 32 stenen in verwerkt waarvan de zwaarste 180 duizend kilo is. Bij mijn weten is dat de grootste steen verwerkt in een megalithisch graf in Europa. Nadat het graf klaar was werd het bedekt met zand en verstopt in een heuvel. In de 19e eeuw is het graf voor de eerste keer geopend, archeolgen vonden veel botten die van  honderden mensen bleken te zijn.

5
Ingang van Dolmen de Menga
antequera9
Binnen in de Dolmen de Menga
Uitzicht vanuit Menga naar buiten naar de rots in de vorm van een hoofd
antequera4
In het monument is nog niet zo lang geleden een put gevonden. Waarvoor deze diende is niet bekend.
013-m-jm
Mysterieuze put in de Dolmen de Menga
antequeraa
In de dolmen zijn meerdere inscripties te zien, de betekenis ervan is niet duidelijk.

Vlakbij de Dolmen de Menga, 70 meter verderop,  ligt een graf van een totaal ander soort. Dit is de Dolmen de Viera, ontdekt in 1903 door de broers Viera. Via een lange opening kom je in een gang van 21 meter lang. Deze eindigt bij een grote steen achter in de tombe. Deze steen wordt op 21 juni, tijdens de zomerzonnewende, prachtig verlicht. Op dat moment schijnt via de ingang van de tombe een zonnestraal helemaal tot achter in de tombe precies op de centrale steen.

antequerad
Ingang van de Dolmen de Vierra
image_184536_jpeg_800x600_q85
Via een gang van 21 meter kom je uit bij een centrale steen achter in de dolmen. Deze wordt op 21 juni, tijdens de zomerzonnewende verlicht.
dolmen-de-viera
Lichtinval tijdens de zomerzonnewende op 21 juni

Dolmen de Romeral

Deze dolmen ligt 4 kilometer verderop. Het is van een totaal ander soort als de vorige twee. Het is gebouwd als een koepel. Ook deze is ongeveer 4000 jaar geleden gebouwd.

tholos_el_romeral_dolmen_antequera_andalucia_spain
Dolmen de Romeral
antequeral
De ingang. Deze dolmen is gebouwd van platte stenen, in tegenstelling tot de andere dolmen die van grote stenen zijn gebouwd.
antequeran
antequerak
LInks Hein Klompmaker, directeur Hunebedcentrum. Rechts onze gidsen.
antequeraf

Nieuw museum

Er wordt al vele jaren gewerkt aan een nieuw museum waar het prachtige verhaal van de Dolmen de Antequera wordt verteld. Er is een groot gebouw neergezet maar deze staat al vele jaren leeg. Gelukkig is er wel een klein museum waar een aantal unieke vondsten uit de omgeving kunnen worden gezien.

antequera3
Unieke vondst uit de omgeving van Antequera, te zien in het bezoekerscentrum bij de Dolmen de Menga. Het object is ongeveer 30 cm hoog.
Het museum vlakbij Menga

Auteur: Harrie Wolters

Foto’s Harrie Wolters en Ceesjos Verbeek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.