Een offerveentje bij Klijndijk

0
2767

Klijndijk is van oudsher, net als veel andere plaatsen in Drenthe, omgeven door tal van zogenaamde veentjes. Dit zijn in veel gevallen pingoruine’s die zijn ontstaan tijdens de laatste ijstijd. Een pingo is een plaats waar het grondwater als bron omhoog komt en waar het water bevriest, er ontstaan dan een heuvel van ijs. Deze neemt de bodem mee omhoog, als het smelt glijdt de grond naar de zijkant en vormt een ring van zand en grond rondom de heuvel. Als het laatste water is gesmolten ontstaat er een gat. Hierin is later door plantengroei veen ontstaan. Deze gaten noemen we in veel gevallen veentjes.

Veelal werd er door de lokale bevolking turf uit weggegraven. Door ontginningen en verbeterde afwatering zijn er veel van verdwenen. Rond Klijndijk zijn nog een aantal bewaard gebleven. Een nog goed zichtbaar ven is te vinden in het Valtherbos achter de camping “de Fruithof”. Op Google Earth vanuit de lucht is die prachtig te zien. Door Staatsbosbeheer is daar een kijkhut geplaatst aan het fietspad van Klijndijk richting het fietspad van Valthe naar Emmen. In het voorjaar zit de poel vol kikkers. Verder is nog een ven waar te nemen bij het hunebed in het Valtherbos die toegankelijk is vanaf de Melkweg. Ook nog herkenbaar als vennetje is een bosgebiedje achter de Groepsaccomedatie op Melkweg 57 a. Verder waren er nog vennetjes achter de huidige dierenkliniek en naast de Zietak, het kanaal van het oranjekanaal naar Klijndijk . Ook lagen er aan weerszijden van de camping “de Fruithof”vennetjes. Het ene ven is opgenomen in de camping en uitgegraven, deze dient nu als speelvijver voor de campinggasten. Het ven aan de zuidzijde van de camping, ook wel het “veentje van Kooiker” genoemd, staat bekend als “offerveentje”, een van een tiental in Drenthe. Dit veentje is al eens beschreven door Dr. W.A.B. van der Sanden als provinciaal archeoloog verbonden aan de Provincie Drenthe. Het veentje is niet meer als zodanig herkenbaar en helemaal dichtgegroeid.

Een vooral plaatselijk bekende amateur-archeoloog “Kapper Zoer” uit Odoorn heeft daar veel veldwerk verricht.

kapperszaak-zoer-odoorn
Kapperszaak Zoer uit Odoorn
jan-zoer-odoorn
Kapper Zoer uit Odoorn

Rond 1934 werd daar door turfgravers een paalzetting aangetroffen. Ook kwamen hier de resten van zes potten uit laat neolithicum en vroege bronstijd te voorschijn, alsmede een zestal runderhoorns.

koehoorn
Gevonden runderhoorn

De vondsten duiden erop dat zich hier bijzondere handelingen hebben afgespeeld in de eeuwen tussen 2800 en 1700 voor Christus. Het kan haast niet anders zijn dat deze voorwerpen er bewust werden neergelegd. De meeste archeologen nemen aan dat het giften zijn om bovennatuurlijke krachten gunstig te stemmen. Maar door wie en bij welke gelegenheid deze voorwerpen werden achtergelaten is niet bekend. Er zijn wel vermoedens dat de losse bijlen en andere voorwerpen er door individuele personen op of in de vochtige grond zijn achtergelaten. Of het grote aantal grafheuvels in het Valtherbos hier ook mee te maken heeft is niet bekend, maar wel aannemelijk. Op andere plaatsen zijn zelfs lichamen gevonden, deze handelingen werden waarschijnlijk door meerdere personen uitgevoerd. De lichamen werden dood of misschien wel levend “geofferd”. In het veentje van Kooiker zijn geen lichamen aangetroffen.

Henk van der Veen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.