Ze zijn geel en groeien en bloeien in een wegberm. Jacobskruiskruid, Boerenwormkruid en Sint-janskruid hebben alle drie gele bloemen, maar behoren zij tot één familie of zijn het totaal andere plantensoorten? Jacobskruiskruid en Sint-Janskruid hebben beiden een straal van gele bloempjes, Boerenwormkruid lijkt op Jacobskruiskruid maar heeft geen stralenkrans maar bolvormige bloemen. Jacobskruiskruid en Boerenwormkruid behoren tot dezelfde familie (Asteraceae), Sint-janskruid (Hypericum perforatum) is géén familie (Hypericaceae). Alledrie zijn te vinden in het Oertijdpark.

Conclusie

Jacobskruiskruid en Boerenwormkruid komen uit dezelfde plantenfamilie en zijn beiden in principe giftige planten. Voorzichtigheid is dus geboden! De bloemen van Sint-Janskruid zijn ook geel, maar de plant is geen familie. Een groot verschil is het feit dat Sint-Janskruid in principe niet giftig is en daarom toegepast kan worden als plantaardig medicijn terwijl dit bij de beide andere gele planten absoluut moet worden afgeraden.

2 REACTIES

  1. Wat met boerenwormkruid in pannekoeken? Al jarenlang traditie in Diest.
    Werd gebruikt na de winter om paard en mens te ontwormen. Paarden eten ze ook op.
    Wat dien je dan te gebruiken om niet giftig te zijn? Wanneer is de plant giftig?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.