Krentenboompje

1
6651

In en bij het Hunebedcentrum groeien diverse planten, struiken en bomen. Veel daarvan werden al gebruikt door de hunebedbouwers. Sommige zijn pas later in ons gebied terecht gekomen.

Het krentenboompje

Er zijn zo’n 25 soorten heesters in het geslacht krentenboompje oftewel Amelanchier. De naam Amelanchier is afgeleid van de Amelanche, de Franse naam van het Europees krentenboompje. Van al deze soorten zijn er 10 soorten geschikt voor consumptie, met name Amelanchier alnifolia. Het krentenboompje is een breed uitgroeiende, bladverliezende struik die tot 12 meter hoog kan worden.

Amelanchier alnifolia 6338

Exoot of inheems

In Nederland en dus ook in Drenthe komen twee soorten in het wild voor op zanderige gronden: het Amerikaanse krentenboompje (Amelanchier lamarckii) en het Drentse krentenboompje (Amelanchier laevis) (VAN GINKEL, 2016). Beide zijn geschikt om te eten. Ondanks de naam Drents hebben we hier te maken met een exoot die eind achttiende eeuw is geïntroduceerd in Drenthe. De eerstgenoemde komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar komt daar nu niet meer voor en werd sinds de 19e eeuw in Nederland aangeplant en is daarna verwilderd.
Het Drents krentenboompje is zeer geliefd door zijn prachtige kleurrijke voorkomen: bloemen, bessen en bladeren. De krenten kunnen het best geplukt worden als ze nog rood zijn dan gaat het gemakkelijker. De boom werd geplant als vulhout om te zorgen dat andere bomen rechtop groeiden.

Amelanchier lamarckii struik

Geneeskrachtige werking en eetbaar?

Net als andere bessen bevatten de vruchten vitamine A,  een antioxidant. Specifieke medische indicaties zijn er niet.

Amelanchier grandiflora2

Eetbaar?

De vruchten van het krentenboompje zijn eetbaar en rijk aan vitamine A. Door gebrek aan “echte” krenten van druiven gebruikten de Drenten deze vruchten in gebak en cake. Ze kunnen ook tot jam verwerkt worden en zijn in trek bij verschillende soorten zangvogels. Daarnaast is deze struik door zijn vroege bloei een belangrijke voedselbron voor verschillende insecten in het voorjaar, vooral bijen.

Literatuur

VAN GINKEL, J., 2016. Blij met bomen. Het Drentse Boek, Beilen.
WWW.PERMACULTUURNEDERLAND.ORG, 2016.

Door Eric Duiverman en Nadine Lemmers

1 REACTIE

  1. Op camping de Torentjeshoek in Dwingeloo en de bossen rondom staan heel veel krentenboompjes/struiken. Eind juni zijn de krenten aan het rijpen en ’s ochtends bij het hond uitlaten neem ik alvast een voorschot op mijn ontbijt en de hond ook een paar. Neem alleen de donkerste krenten en l,aan de anderen verder rijpen.
    P.S. laat wel wat over voor de vogels, vossen en andere liefhebbers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.